Håkan Juholt. Foto: Sven Lindwall
Håkan Juholt. Foto: Sven Lindwall

Raset för Juholt

Publicerad
Uppdaterad
Förtroendet för Håkan Juholt i rollen som statsministerutmanare har rasat efter förra veckans kris.
En ny Sifomätning visar att Fredrik Reinfeldt leder med 68-15 över Juholt.
Gapet mellan statsministerkandidaterna har aldrig varit större i den typen av förtroendemätningar - inte ens under Mona Sahlins sämsta dagar.
Sifo har under den senaste veckan via telefon ställt frågan: ”Vem har du störst förtroende för som statsminister?” till 1 000 personer. Det är PR-byrån Westander, som utan uppdrag från parti eller intresseorganisation, under de senaste fem åren ställt samma fråga.
– De minskade ideologiska skillnaderna mellan blocken ökar betydelsen av väljarnas förtroende för statministerkandidaterna. Juholt har nu ett mycket svagt personligt förtroende hos väljarna och fungerar som ett sänke för Socialdemokraterna, medan Reinfeldt tvärtom är en röstmagnet för Moderaterna, säger Westanders vd Patrik Westander.

Rekordstort gap

Gapet mellan utmanarna om statsministerposten har aldrig varit större – Reinfeldt har nu ett övertag med 53 procentenheter och leder med 68-15. Undersökningen inleddes i måndags efter att Juholt friats av åklagare från bedrägerimisstankar och han inlett sin turné över landet för att reparera sitt förtroende.
När samma mätning gjordes före den senaste krisen var gapet 39 procentenheter och Reinfeldt ledde med 59-20. Sahlins sämsta notering var strax före valet 2010 då hon lång under med 45 procentenheter.
– Reinfeldts massiva förtroendeövertag speglar en djup förtroendekris för Juholt. Förtroendet för Håkan Juholt är nu klart lägre än Mona Sahlins bottennotering under förra mandatperioden, säger Patrik Westander.

Misstro mot Juholt

Sifomätningen visar att misstroendet mot Håkan Juholt som statsminister finns över hela landet och i olika grupper av befolkningen.
# Bland LO-medlemmarna vinner Reinfeldt med 53-24, bland de som klassas som ”arbetare” av Sifo är Reinfeldts ledning 68-15 och bland tjänstemännen leder statsministern med 75-13.
# Fredrik Reinfeldt har också störst förtroende bland miljöpartisterna i undersökningen och bland socialdemokraterna svarar 27 procent att de har störst förtroende för Reinfeldt som statsminister. Inte ens hälften, bara 47 procent, av socialdemokraterna svarar Juholt på den frågan.
Så här är det gått i tidigare undersökningar när Sifo ställt frågan: Vem känner du störst förtroende för som statsminister?
I procent
Reinfeldt-Persson
Aug 2006: 42-39 Gap: 3 procentenheter
Reinfeldt-Sahlin
Aug 2007: 47-34 Gap: 13
Aug 2008: 46-35 Gap: 11
Aug 2009: 60-20 Gap: 40
Aug 2010: 63-18 Gap: 45
Reinfeldt-Juholt
Juni 2011: 60-22 Gap: 38
Sept 2011: 59-20 Gap: 39
Okt 2011: 68-15 Gap: 53
Källa: Sifoundersökningar där 1 000 personer svarat på frågan "Vem känner du störst förtroende för som statsminister?". Oktobermätningen är gjord den senaste veckan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag