Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Raset bara fortsätter för Annie Lööf

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
MINSKAT STÖD. Centerpartiet med partiledaren Annie Lööf tappar ytterligare 0,4 procentenheter i Novus oktobermätning. "Om de inte vinner några röster med sin gamla otydlighet där de tydligt sjunker, och inte med idéprogramsförslaget, var finns rösterna då?" frågar sig statsvetaren Mikael Sundström som forskat om partiet.
Foto: Sven Lindwall

Centerpartiet hamnar en procentenhet under riksdagsspärren i den senaste mätningen från TV4/Novus.

Det är det lägsta C-resultatet som mätinstitutet någonsin har uppmätt. Nu måste partiet bli tydligare, menar partiledningen.

- Det är spretigt nu i opinionsmätningarna och det tyder på en osäkerhet om oss, säger Michael Artursson (C).

Att Centerpartiet har haft det tufft i opinionsundersökningarna den senaste tiden har nog inte undgått någon. I TV4/Novus väljarbarometer för oktober kommer nästa smocka. C tappar visserligen bara 0,4 procentenheter jämfört med månaden före - men hamnar nu ett år före valet på det lägsta C-resultatet någonsin i Novus undersökningar.

- Det är trist. Vi har haft ett tufft första halvår och nu är det kanske många som står och väger om vi är på väg åt rätt håll, säger Centerns partisekreterare Michael Artursson.

"Otydligt i sin politik"

Statsvetaren Mikael Sundström, som har forskat på Centerpartiet, menar att partiet är för otydligt i sin politik. Efter idéprogramsdebaclet tidigare i år backade partiledningen från flera av de föreslagna punkterna som partiets idéprogramsgrupp tagit fram. Kanske var det ett misstag, menar Sundström.

- Annie Lööfs idé var att partiet skulle bli tydligare. Idéprogrammet var rätt tydligt även om de inte vann några stora röster på det. Min känsla är att de inte alls uppfattas som tydliga i de stora väljargrupperna och det lider de av nu, säger han och fortsätter:

- Om de inte vinner några röster med sin gamla otydlighet där de tydligt sjunker, och inte med idéprogramsförslaget, var finns rösterna då?

Michael Artursson håller med om att idéprogramskaoset har skapat en osäkerhet inför och inom C. Hans analys är att partiet nu måste jobba aktivt med just tydligheten. Det innebär fokus på klassiska C-frågor som exempelvis landsbygdspolitiken.

Rödgröna i ledning

- Jag tror att det kan finnas en avvaktande hållning hos många, är detta på riktigt? Nu är det upp till bevis för oss, att det är på riktigt, säger han.

Enligt Novus siffror skiljer det nu 10,9 procentenheter mellan alliansen och den rödgröna oppositionen, som båda tappar något i mätningen. Andelen osäkra väljare ligger kvar över 19 procent. Den siffran var 14,6 i september 2012. Enligt Novus vd Torbjörn Sjöström är det framför allt väljare som röstade på alliansen i förra valet som känner sig osäkra. Det förvånar inte Mikael Sundström.

Liknande för Persson

- Så här dags i leken är det ganska naturligt att de håller sig avvaktande, speciellt om det är naturliga borgerliga väljare. Och det handlar inte bara om politiken utan också om tröttheten. Man är trött på regeringen oavsett vad de hittar på. Det var likadant för Persson på slutet, säger han.

Så gick undersökningen till

Fråga: "Hur skulle du rösta om det var val till riksdagen i dag?"

Undersökningsperiod: 30 september -27 oktober 2013.

Metod: Väljarbarometern genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.

Antal tillfrågade: 2 000.

Statistisk signifikans: Alla förändringar - bortsett från den med de osäkra väljarna mellan 2012 och 2102 - befinner sig inom felmarginalen.

Beställare: TV4 Nyheterna.

Mätinstitut: Novus.

Tror du att Centerpartiet klarar sig kvar i riksdagen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.