Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Raseriet mot Melania Trumps vita hjälm

Foto: ANDREA HANKS / THE WHITE HOUSE / POLARIS/IBL
Foto: ANDREA HANKS / THE WHITE HOUSE / POLARIS

Den vita hjälmen som presidentfrun Melania Trump burit under sin Afrikaturné har väckt raseri. 

Den anses symbolisera det europeiska koloniala förtrycket på kontinenten. 

– Jag önskar att folk kunde fokusera på vad jag gör, inte på vad jag har på mig, kommenterade hon hjälmen, enligt New York Times. 

Under lördagen avrundade presidentfru Melania Trump sin Afrikaturné genom att hålla en presskonferens framför sfinxen i Egypten. 

Hon uttryckte under den sitt stöd för den sexbrottsanklagade domaren Brett Kavanaugh, som nu har röstats in i USA:s Högsta domstol. 

Blev irriterad av frågan om hjälmen

Men det var en annan fråga som fick Melania Trump att verka irriterad, enligt New York Times utsända. 

Nämligen den vita hjälm hon bar under sin safaritur i Kenya, då hon bland annat matade elefantbebisar. 

– Jag önskar att folk kunde fokusera på vad jag gör, inte på vad jag har på mig, blev det korthuggna svaret. 

Hjälmen, kallad "pith helmet", anses symbolisera det europeiska, koloniala förtrycket på kontinenten och valet väckte upprörda reaktioner. 

Liknas vid amerikansk äventyrare

På Twitter har många uttryckt sin bestörtning och Melania Trumps liknas vid den amerikanska upptäcktsresanden Henry Morton Stanley.   

https://twitter.com/africasacountry/status/1048536600739819520

"Hjälmen du har burit användes av kolonialister under den mörka tiden. Det tas inte emot väl av oss afrikaner. Vem gav dig rådet?", frågar sig en Twitteranvändare.  

En meme visar en jämförelse mellan Melania Trump och karaktären Dark Helmet i "Star Wars"-parodin "Det våras för rymden".   

https://twitter.com/BradAPowell/status/1048593864943198208

"Det är som att dyka upp på ett möte med afroamerikanska bomullsfarmare i sydstatsuniform", ska Matthew Carotenuto, en professor i afrikansk historia vid Lawrence University ha skrivit på Twitter, enligt New York Times. 

Professorn kritiserar Melania Trump

– När människor tänker på Afrika så har de standardföreställningar. Hennes attiralj är en signal kring hennes förståelse av vad Afrika är 2018. Det är trött, det är gammalt och inkorrekt, säger Kim Yi Dionne, professor specialiserad i afrikansk politik vid University of California, Riverside, till New York Times. 

Professorn startade en hashtag på mikrobloggen Twitter: #FLOTUSinAfricaBingo som berör det som hon ser som Melania Trumps ignorans under Afrikaturnén. 

Under sin resa i Afrika har Melania Trump besökt fyra länder: Ghana, Malawi, Kenya och Egypten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.