Rektorn Ingela Netz skrev blogginlägget med rubriken "Hur understår du dig?!" om Anders Borgs utspel.Rektorn Ingela Netz skrev blogginlägget med rubriken "Hur understår du dig?!" om Anders Borgs utspel.
Rektorn Ingela Netz skrev blogginlägget med rubriken "Hur understår du dig?!" om Anders Borgs utspel.
Karin Berg instämmer i kritiken och förklarar att hon blev uppriktigt ledsen över att läsa Borgs citat. – Man börjar undra hur det låter när han pratar med sina allianskompisar, säger hon.Karin Berg instämmer i kritiken och förklarar att hon blev uppriktigt ledsen över att läsa Borgs citat. – Man börjar undra hur det låter när han pratar med sina allianskompisar, säger hon.
Karin Berg instämmer i kritiken och förklarar att hon blev uppriktigt ledsen över att läsa Borgs citat. – Man börjar undra hur det låter när han pratar med sina allianskompisar, säger hon.
Anders Borgs uttalande har gjort flera lärare rasande. Foto: Robin AronAnders Borgs uttalande har gjort flera lärare rasande. Foto: Robin Aron
Anders Borgs uttalande har gjort flera lärare rasande. Foto: Robin Aron

Raseriet mot Borg: Du behöver göra din läxa!

Publicerad

"För mycket flumpedagogik".

Det sa finansminister Anders Borg (M) om den svenska skolans undervisning. Nu rasar lärare mot ministerns uttalanden som de menar är både "tjänstefel och övertramp".

"Ett tyckande som från en representant från regeringen inte ens lämpar sig i bastun med grabbarna", skriver gymnasieläraren Karin Berg på sin blogg.

Finansminister Anders Borg (M) gick hårt åt den svenska skolan på Affärsvärldens Bank & Finans-seminarium på onsdagen.

För att göra Sverige ekonomiskt konkurrenskraftigt menade finansministern bland annat att undervisningen måste bli betydligt bättre. Han förklarade även att undervisningstimmarna behöver bli fler eftersom lärarna har för dålig pedagogik.

– Hade vi haft en helt magisk undervisningsteknik så kanske det hade varit okej, men det har vi inte. Förmodligen har vi en osedvanligt dålig pedagogik, därför att vi har gjort mer av grupporienterad flumpedagogik helt enkelt, sa Anders Borg.

"Okunnigt tyckande"

Ministerns uttalanden får nu hård kritik av flera lärare som har varit tongivande i debatten. I ett blogginlägg med rubriken "Hur understår du dig?!" rasar rektorn Ingela Netz mot Anders Borg. Och hon får medhåll av gymnasieläraren Karin Berg, initiativtagare till Skolsmedjan, som skriver att finansministern behöver göra sin läxa

– Jag har fått väldigt mycket positiv respons och enorm spridning. Det visar att jag lyckades formulera det många inom skolan känner: Att det räcker nu. Ska vi diskutera skolans problem måste vi åtminstone göra det med en grundläggande respekt för varandra professioner och när makthavare uttalar sig ska det bottna i äkta kunskap. Jag tycker inte att det Anders Borg gjorde är okej. Han är ju dessutom företrädare för den regeringen som är ansvarig för skolan, säger Netz till Expressen.

"Jag blir ledsen"

Karin Berg instämmer i kritiken och förklarar att hon blev uppriktigt ledsen över att läsa Borgs citat.

– Man börjar undra hur det låter när han pratar med sina allianskompisar om han låter så här på ett seminarium, säger Berg till Expressen, och fortsätter:

– Vi har ändå känt att vi är på god väg och har haft en bra dialog. Då kommer det här. Jag blir ledsen och känner bara: "Jaha, jag skiter väl i det här då". Men man kan inte ge upp för det är barnen som drabbas när de inte har några mattelärare eftersom det inte finns några som vill bli det.

Borg: Ägnar för lite tid åt att räkna

Det här skrev Netz i sitt blogginlägg:

"Du, som är en av Sveriges mäktigaste personer, som skulle kunna vara en förebild för mängder av kids och ambitiösa unga vuxna runtom i landet, häver ur dig en arrogant, raljant och brutalt kränkande beskrivning av hur du tycker att svensk skolas matematikundervisning går till".

Rektorns inlägg följdes upp av hård kritik från Karin Berg:

"Skolan behöver lugn och ro för att kunna fokusera på att utvecklas och lärarens status måste höjas. Trots detta ägnar du dig åt att dra ner en hel lärarkår i smutsen med okunnigt tyckande. Ett tyckande som från en representant från regeringen inte ens lämpar sig i bastun med grabbarna", skriver Karin Berg.

Finansministern tipsar

Borgs uttalanden kom strax efter att alliansen förkunnat att ordning och reda är i fokus och att ungas värdegrund måste skärpas till.

"I samma vecka häver du alltså ur dig okunniga, barnsliga, arroganta och raljerande sanningar om undervisningen i svensk skola.
 Hur understår du dig?!
 Vilken förebild du är, Anders Borg", skriver Ingela Netz.

Under seminariet förklarade Borg svenska elevers försämrade matematikkunskaper med att de ägnar för lite tid åt att räkna i skolan.

– Det går inte att känna mattetalen. Man kan inte samtala sig till ett deriveringsresultat. Man kan inte uppleva en andragradsekvation. Det hjälper inte om hela gruppen håller varandra i händerna och känner tillsammans, man hittar ändå inte svaret på Wikipedia. Det finns helt enkelt bara en teknik och det är att man räknar och sedan repeterar man det tills det sitter. Det är så man lär sig att räkna, sa Borg.

Kan få färre lärarröster

Ingela Netz, som är rektor på Igelsta grundskola i Södertälje, menar att ministerns uttalanden kan slå tillbaka mot honom.

"Använd dina matematikkunskaper (som du ju trots allt tillskansat dig i svensk skola!) och gör en kalkyl på hur många av dina väljare som skulle kunna vara lärare, eller gifta med en lärare, eller barn till en lärare, eller föräldrar till en lärare, eller bara kompis med en lärare. Gör sen en enkel subtraktion och stryk dessa ur din hög med röster på valdagen", skriver hon.

Under torsdagen ska Anders Borg svara på kritiken. Men enligt Karin Berg har hans förklaring föga betydelse.

– Det spelar ingen roll hur putsad han blir nu. Han har visat var han egentligen står. Det har redan förstört så mycket, säger Berg.

Läs Ingela Netz och Karin Bergs blogginlägg här och här. Vill du läsa mer om Anders Borgs uttalanden under Affärsvärldens seminarium gör du det här. länktext

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag