Raseriet mot Borg: Du behöver göra din läxa!

Rektorn Ingela Netz skrev blogginlägget med rubriken "Hur understår du dig?!" om Anders Borgs utspel.
Karin Berg instämmer i kritiken och förklarar att hon blev uppriktigt ledsen över att läsa Borgs citat. – Man börjar undra hur det låter när han pratar med sina allianskompisar, säger hon.
Anders Borgs uttalande har gjort flera lärare rasande.
Foto: Robin Aron

"För mycket flumpedagogik".

Det sa finansminister Anders Borg (M) om den svenska skolans undervisning. Nu rasar lärare mot ministerns uttalanden som de menar är både "tjänstefel och övertramp".

"Ett tyckande som från en representant från regeringen inte ens lämpar sig i bastun med grabbarna", skriver gymnasieläraren Karin Berg på sin blogg.

Finansminister Anders Borg (M) gick hårt åt den svenska skolan på Affärsvärldens Bank & Finans-seminarium på onsdagen.

För att göra Sverige ekonomiskt konkurrenskraftigt menade finansministern bland annat att undervisningen måste bli betydligt bättre. Han förklarade även att undervisningstimmarna behöver bli fler eftersom lärarna har för dålig pedagogik.

– Hade vi haft en helt magisk undervisningsteknik så kanske det hade varit okej, men det har vi inte. Förmodligen har vi en osedvanligt dålig pedagogik, därför att vi har gjort mer av grupporienterad flumpedagogik helt enkelt, sa Anders Borg.

"Okunnigt tyckande"

Ministerns uttalanden får nu hård kritik av flera lärare som har varit tongivande i debatten. I ett blogginlägg med rubriken "Hur understår du dig?!" rasar rektorn Ingela Netz mot Anders Borg. Och hon får medhåll av gymnasieläraren Karin Berg, initiativtagare till Skolsmedjan, som skriver att finansministern  behöver göra sin läxa

– Jag har fått väldigt mycket positiv respons och enorm spridning. Det visar att jag lyckades formulera det många inom skolan känner: Att det räcker nu. Ska vi diskutera skolans problem måste vi åtminstone göra det med en grundläggande respekt för varandra professioner och när makthavare uttalar sig ska det bottna i äkta kunskap. Jag tycker inte att det Anders Borg gjorde är okej. Han är ju dessutom företrädare för den regeringen som är ansvarig för skolan, säger Netz till Expressen.

"Jag blir ledsen"

Karin Berg instämmer i kritiken och förklarar att hon blev uppriktigt ledsen över att läsa Borgs citat.

– Man börjar undra hur det låter när han pratar med sina allianskompisar om han låter så här på ett seminarium, säger Berg till Expressen, och fortsätter:

– Vi har ändå känt att vi är på god väg och har haft en bra dialog. Då kommer det här. Jag blir ledsen och känner bara: "Jaha, jag skiter väl i det här då". Men man kan inte ge upp för det är barnen som drabbas när de inte har några mattelärare eftersom det inte finns några som vill bli det.

Borg: Ägnar för lite tid åt att räkna

Det här skrev Netz i sitt blogginlägg:

"Du, som är en av Sveriges mäktigaste personer, som skulle kunna vara en förebild för mängder av kids och ambitiösa unga vuxna runtom i landet, häver ur dig en arrogant, raljant och brutalt kränkande beskrivning av hur du tycker att svensk skolas matematikundervisning går till".

Rektorns inlägg följdes upp av hård kritik från Karin Berg:

"Skolan behöver lugn och ro för att kunna fokusera på att utvecklas och lärarens status måste höjas. Trots detta ägnar du dig åt att dra ner en hel lärarkår i smutsen med okunnigt tyckande. Ett tyckande som från en representant från regeringen inte ens lämpar sig i bastun med grabbarna", skriver Karin Berg.

Finansministern tipsar

Borgs uttalanden kom strax efter att alliansen förkunnat att ordning och reda är i fokus och att ungas värdegrund måste skärpas till.

"I samma vecka häver du alltså ur dig okunniga, barnsliga, arroganta och raljerande sanningar om undervisningen i svensk skola.  Hur understår du dig?!  Vilken förebild du är, Anders Borg", skriver Ingela Netz.

Under seminariet förklarade Borg svenska elevers försämrade matematikkunskaper med att de ägnar för lite tid åt att räkna i skolan.

– Det går inte att känna mattetalen. Man kan inte samtala sig till ett deriveringsresultat. Man kan inte uppleva en andragradsekvation. Det hjälper inte om hela gruppen håller varandra i händerna och känner tillsammans, man hittar ändå inte svaret på Wikipedia. Det finns helt enkelt bara en teknik och det är att man räknar och sedan repeterar man det tills det sitter. Det är så man lär sig att räkna, sa Borg.

Kan få färre lärarröster

Ingela Netz, som är rektor på Igelsta grundskola i Södertälje, menar att ministerns uttalanden kan slå tillbaka mot honom.

"Använd dina matematikkunskaper (som du ju trots allt tillskansat dig i svensk skola!) och gör en kalkyl på hur många av dina väljare som skulle kunna vara lärare, eller gifta med en lärare, eller barn till en lärare, eller föräldrar till en lärare, eller bara kompis med en lärare. Gör sen en enkel subtraktion och stryk dessa ur din hög med röster på valdagen", skriver hon.

Under torsdagen ska Anders Borg svara på kritiken. Men enligt Karin Berg har hans förklaring föga betydelse.

– Det spelar ingen roll hur putsad han blir nu. Han har visat var han egentligen står. Det har redan förstört så mycket, säger Berg.

Läs Ingela Netz och Karin Bergs blogginlägg här och  här. Vill du läsa mer om Anders Borgs uttalanden under Affärsvärldens seminarium gör du det här. länktext

Blogginläggen

Här följer delar av Ingela Netz och Karin Bergs blogginlägg:

Netz: "Det finns gränser, Anders Borg.
 Det är okej, det är till och med bra, att diskutera, att kritisera och att problematisera utmaningar och brister i svensk offentlig verksamhet. Det är din och andra makthavares plikt. Det är också min plikt, som skolledare och ansvarig för skolans pedagogiska arbete. Och tro mig, vi börjar bli rätt vana vid att diskutera och problematisera våra egna brister i skolan, men att sälja ut en del av det som en moderatledd alliansregering faktiskt har både makt och formellt ansvar för är inte bara dumt, det är banne mig både tjänstefel och övertramp".

"Jag är innerligt trött på att bli hånad, kränkt och dissad längs med fotsulorna av dem som ber mig och mina kolleger om förtroendet att även i fortsättningen leda och ta ansvar för svensk skola".

Berg: "Nä Anders Borg det är tyckande vi har för mycket av i svensk skola. Och det tyckande du ägnar dig åt är bevisligen rent av skadligt. Så om du nu ska uttala dig om svensk skola, om du vill skolan i det land som du regerar väl, bör du läsa på innan du uttalar dig!".

Är det för mycket flumpedagogik i skolan?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.