Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Raseriet i Iran – kvinnor bränner sina slöjor

Upprörda känslor efter att 22-åriga Mahsa Amini dödats.
I Iran protesterar kvinnor genom att bränna sina slöjor efter mordet på Mahsa Amini, 22.
Foto: Twitter
Mahsa Amini.
Foto: Social Networks / TT NYHETSBYRÅN

Iranska Mahsa Amini, 22, dödades av moralpolis eftersom hon inte täckte sitt hår med slöja.

Nu växer protesterna i landet.

Kvinnor rapporteras ta av sig sina slöjor, bränna dem och ropa ”död åt diktatorn”.

Sen den islamska revolutionen 1979 är iranska kvinnor, enligt lag, tvingade att bära hijab och dölja sina kroppar.

De kvinnor som bryter mot lagen kan straffas med tillrättavisning och böter eller frihetsberövas.

Moralpolisen mer aktiv

De senaste månaderna uppges synen på kvinnor som inte täcker håret ha skärpts i Iran. Kvinnor ska bland annat ha blivit portade från myndigheter, bankkontor och kollektivtrafik, gripits för att ha dansat offentligt och tvingats erkänna att de inte följt klädkoden.

Samtidigt har så kallade moralpoliser, ”Guidance Patrols”, blivit alltmer aktiva och våldsamma, enligt Radio Free Europe.

I fredags dog Mahsa Amini, en 22-årig kurd från staden Saqqez, efter att hon tre dagar tidigare – enligt vittnen – hade blivit misshandlad av moralpoliser i Irans huvudstad Teheran. De anklagade henne för att bryta mot lagen om att bära hijab.

Protester i Iran

Efter Aminis död har massiva protester brutit ut i landet.

När hon begravdes i lördags uppges hundratalas personer har samlats i Saqqez, varav en del sen ska ha marscherat mot den lokala guvernörens kontor och ropat ”död åt diktatorn”, rapporterar BBC och The Guardian.

Den som då åsyftas är vanligtvis Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei.

Enligt BBC sköt säkerhetsstyrkor mot folkmassan i Saqqez, och även i staden Sanandaj i provinsen Kurdistan ska demonstranter och kravallpolis ha drabbat samman under helgen. Overifierade filmer visar protester även vid universitet i Teheran, där hundratals personer ropar ”kvinna, liv, frihet”, skriver Reuters. 

På Twitter har aktivisten och journalisten Masih Alinejad delat flera filmer som hon uppger föreställer iranska kvinnor som har tagit av sig sina hijabs och ropar ”död åt diktatorn”, och kvinnor som klipper av sina hår och bränner slöjor för att protestera mot att Mahsa Amini dödades.

Polisen har hävdat att Mahsa Amini drabbades av ett ”plötsligt hjärtfel” och kallat händelsen för ”olycklig”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.