Anna Wahlgren i samtal med Fredrik Skavlan. Foto: Gunnar Seijbold
Anna Wahlgren i samtal med Fredrik Skavlan. Foto: Gunnar Seijbold

Raseri på nätet mot Anna Wahlgren

Publicerad

Anna Wahlgrens medverkan i Skavlan skulle bli hennes revansch.

Istället fick hon tittarna emot sig - och nätet exploderade av frän kritik.

– Det enda man kan göra är att inte läsa det, säger hon till Expressen.se direkt efter programmet.

I kvällens Skavlan berättade författaren och barnuppfostringsgurun Anna Wahlgren, 70, om det svåra året efter att dottern Felicia Feldt publicerat skandalboken "Felicia försvann". Boken är en uppgörelse med Felicias barndom som hon påstår ska ha varit präglad av övergrepp, sin mammas påstådda alkoholism och aggressioner.

I programmet slog Anna Wahlgren ifrån sig kritiken:

– Det var ett mordförsök. Det är banne mig inte så självklart att jag skulle sitta här, säger hon i programmet om boken.

– Jag höll på att dö av brustet hjärta, säger hon i programmet.

"Levt med det länge"

Men sympatierna från publiken lät vänta på sig. Istället fylldes sociala medier av kritik mot hennes medverkan.

En tittare skriver "Anna Wahlgren ger mig rysningar. Kan hon inte bara säga "mitt barn var det så du upplevde det. Förlåt jag gjorde så gott jag kunde?".

En annan skriver: "Anna Wahlgren kom till Skavlan för att få upprättelse. Visade sig att hon grävde en ännu djupare grop. Vilket stolpskott".

Och en tredje: "Men herregud, vad jag lider med Anna Wahlgren... varför ställer hon upp i tv?"

Anna Wahlgren själv tar kritiken med ro.

- Sedan nätet kom har det funnits tusensidiga hat-trådar om mig, hela tiden. Det här har jag levt med länge. Innan internet fick jag brev med hot och bajs, säger hon efter programmet.

– Det enda man kan göra är att inte läsa det, säger hon.

"Tragiskt"

Andra verkade mer besvikna på programmet som tagit in Anna Wahlgren som gäst. En tittare skriver:

"Varför ta upp en familjekonflikt i Skavlan ? Väldigt tragiskt och obehagligt. Den sköna fredagskänslan försvann ganska snabbt".

En annan skriver: "Be också en bön för Skavlans dåliga omdöme - man utnyttjar inte en trasig person på det sättet".

Även flera kända twittrare la sig i debatten.

Artisten Niklas Strömstedt skriver: "Men man ska aldrig kalla sitt barn för krypskytt".

Samhällsdebattören Ali Esbati verkar också ha funnit intervjun olustig och fyllde i:

"Under intervjun m Anna Wahlgren skulle ju någon ha kommit in och ba': "Nu tycker jag vi alla i denna sal sjunger We shall overcome".

Expressen har sökt Felicia Feldt för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag