Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Raseri i Kanada
mot norska löv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ser lövet lite norskt ut på den kanadensiska sedeln, vad tycker du?
Foto: Chris Watt

Kanada kan skryta med nypressade sedlar.

Men nu slår botaniker larm om att de karaktäristiska lönnlöven kommer från – Norge, skriver CBC.

Centralbanken slår i från sig och menar att det visst rör sig om ett kanadensiskt löv.

Allting gick fel när den kanadensiska centralbanken presenterade de nya dollarsedlarna i november. Åtminstone tycker landets botaniker det som nu riktar kritik mot att löven på sedlarna inte alls är kanadensisk lönn – utan i själva verket från den norska lönnen, skriver CBC.

– Poängen är att bilden på sedlarna ser exakt ut som norskt lönn, säger botanikern Sean Blaney säger till CBC.

Förnekar

De norska lönnträden växer naturligt i östra Kanada sedan de importerats från Europa under 1700-talet. På senare tid har flera institutioner i Kanada förväxlat löven. Bland annat har ett universitet i Waterloo valt det norska lövet som logotyp i stället för det kanadensiska.

Centralbanken förnekar att det rör sig om ett norskt löv på de nya sedlarna och verkar inte ha några planer på att dra tillbaka de omkring 400 miljoner sedlar som har skickats ut. CBC skriver att planer finns på att trycka ytterligare 1,2 miljarder sedlar med det kritiserade lövet.

"Sammansättning"

En talesperson säger att lövbilden på sedlarna är en sammansmältning av löv från olika sorter av den kanadensiska lönnen.

Men Sean Blaney säger till CBC att lövet på sedlarna inte har några som helst likheter med de tio inhemska lönnsorterna.

– Det känns som en efterhandskonstruktion, säger Sean Blaney.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.