14 svenskar har fått ”Hitler-pensioner”

Adolf Hitler, rikskansler i Tyskland, under ett tal 1937.
Foto: AP / AP TT / NTB SCANPIX
Ungefär 200 svenskar stred för SS i andra världskriget.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Ungefär 200 svenskar stred för tyska nazityskland under andra världskriget.

14 svenska krigsveteraner tar fortfarande emot betalningar från Tyskland.

Men uppgifterna om vem eller varför svenskarna skulle få pensionen är hemligstämplade av tyska myndigheter, enligt belgiska RBTF.

I ett framförande i det belgiska parlamentet säger sex ledamöterna att Tyskland måste stoppa utbetalningarna. I samma framförande säger de att mottagare även ska finnas i Sverige, och även i Storbritannien, Spanien och Schweiz, enligt RBTF.  

I Belgien får cirka 30 personer en sorts pension från Tyskland som tack för att de var lojala med Nazityskland, enligt ett dekret från 1941.

Tidigare i veckan röstade man i Belgien för att ställa krav på Tyskland och förbundskansler Angela Merkel att omedelbart sätta stopp för utbetalningarna.

Mellan fem och 14 000 kronor i månaden

Pensionerna som betalas ut är av olika storlek. Från knappt 5000 kronor till knappt 14 500 kronor per månad, enligt RBTF.  

Enligt tidningen är det också ett skattetekniskt problem: Belgien får inte in några skatteintäkter för pensionerna. 

Parlamentsledamöterna kräver att Tyskland överlämnar en lista på alla namn på de personer som får pensionen – förutom att Tyskland upphör med alla utbetalningarna av den här sorten. 

Det är känsliga frågor i Tyskland - uppgifter om vem som gjorde vad under andra världskriget. Därför finns det ingen tillgång till uppgifter om vem som har arbetat för SS under kriget, enligt den tyska lagen om sekretess. 

I Tyskland menar man att det inte handlar om utbetalningar för lojalitet, utan för personer som ådragit sig skador i samband med krigsinsatser, skriver DN. 

”Det är en komplicerad fråga”

Tyska ambassaden i Sverige vill inte kommentera ärendet, utan refererar till tyska social- och arbetsdepartementet.

Tyska social- och arbetsdepartementet säger att ”det är en komplicerad fråga” och menar att utbetalningarna handlar om ersättningar för krigsskador. Totalt 14 svenskar tar emot betalningarna i dag. ”Detta kan handla om svenskar eller om tyskar som är bosatta i Sverige”, skriver departementet i ett mejl.

I februari 2019 har drygt 787 000 euro – motsvarande över 7 miljoner svenska kronor – delats ut till 2033 krigsveteraner runtom i världen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.