Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapport visar rysk militär mobilisering

En soldat har lagt upp en bild på sig själv där han poserar med en hundvalp.
Tankesmedjan använder sig av geolokalisering.
Rapporten innehåller flera selfies från soldater.
President Vladimir Putin förnekar fortfarande bestämt att det finns ryska trupper i Ukraina.

President Vladimir Putin förnekar bestämt att det finns ryska trupper i Ukraina.

Men nu hävdar en ny amerikansk rapport motsatsen - och menar att Ryssland avslöjas av soldaternas egna selfies.

Det är den Washingtonbaserade tankesmedjan Atlantic Council som undersökt ett stort antal satellitbilder samt bilder som ryska soldater laddat upp på sociala medier.

Med hjälp av så kallad geolokalisering - där man jämför olika bilder med varandra för att få fram koordinaterna för var de är tagna - anser tankesmedjan att de kan bevisa att flera ryska soldater och trupper befunnit sig i Ukraina vid olika tillfällen.

Poserar med hundvalp

En soldat har lagt upp en bild på sig själv där han poserar med en hundvalp, bilden är tagen i träningsbaslägret Kuzminka bara några mil från ukrainska gränsen.

Samma soldat har senare laddat upp en bild på sig själv då han befinner sig strax utanför den ukrainska staden Debaltseve. Bilden raderades senare men går fortfarande att få fram via cachade sidor.

I ett annat exempel jämförs en filmsekvens på hur ett ryskt militärfordon rör sig i sydvästra Ryssland i juli förra året. Samma fordon ska enligt rapporten ha filmats inne i Ukraina tre månader senare av ett nyhetsteam från al-Jazeera.

Rapporten från Atlantic Council kommer bara en dag efter att Reuters publicerade uppgifter om att Ryssland troligen håller på och anlägger en bas nära Ukraina. Det är en av nyhetsbyråns reportrar som sett ryska soldater och militärfordon - som medvetet tagit bort identifieringsmarkörer som registreringsskyltar och gradbeteckningar - röra sig i gränsområdet.

Skeptisk till bevisen

Samtidigt meddelade Vladimir Putin på onsdagen att han antagit en ny lag som gör att alla uppgifter om antalet döda ryska soldater hemlighålls även i fredstid, rapporterar BBC.

Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, anser att det finns tillräckligt med indicier för att vi med god säkerhet ska kunna säga att ryska reguljära förband har stridit inne i östra Ukraina:

- Men det finns inga vattentäta bevis och vi kanske inte ska vänta på att få det. En del av Rysslands taktik är att ljuga för att tvinga oss att bevisa det som både de och vi vet är sant. Det är en strategi för att splittra och förvirra oss, säger han till Dagens Nyheter.

Alla experter är dock inte av samma åsikt. Peter Mattsson, projektledare för rysk förmågeutveckling 2020/2030 på Försvarshögskolan, menar att Atlantic Council är för nära knutet till Nato för att ses som en oberoende källa och att bildbevisen som finns i rapporten är möjliga att manipulera.

– Det finns inga officiella ryska förband inne i Ukraina, och på vilket sätt enstaka fordon och stridsvagnar kommer in kan man inte veta, säger han till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.