Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapport varnar för: "Trojanska hästar"

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands politiska ledning uppges vara mycket positiva till Donald Trumps valseger.Foto: Paul Hennessy / POLARIS POLARIS IMAGES

Ryssland bygger nära band med politiska rörelser i EU, uppger en ny rapport.

Syftet ska vara att hitta vänner som gynnar Ryssland och försvagar demokratiska institutioner i väst.

Ett av de utpekade partierna: Sverigedemokraterna. Men SD-ledaren Jimmie Åkesson dementerar.

– Putins växande aggressivitet i närområdet är ett hot mot Sverige, säger han.

När Ryssland 2014 med sina soldater, ”gröna små män”, tog över Krimhalvön kom det som en chock för resten av Europa. Etablerade spelregler hade ställts på huvudet och såväl politiker som experter fick en blytung klump i magen: Om ryske presidenten Vladimir Putin kan ta över Krimhalvön utan att blinka, vad kommer då härnäst?

Men andra krafter i Europa stöder tvärtom ryska regeringen. De beskrivs som Rysslands kompisar i en ny rapport från amerikanska tankesmedjan Atlantic Council som är baserad i Washington och fokuserar på utrikespolitik.

”Kreml utnyttjar dessa trojanska hästar för att destabilisera europeisk politik, så effektivt att till och med Rysslands begränsade makt kan bli en avgörande faktor i fråga om europeisk och internationell säkerhet”, skriver Polens tidigare utrikesminister Radosław Sikorski i förordet.

Åkesson: Problematiskt

Rapporten fokuserar på hur krafter i Frankrike, Storbritannien och Tyskland ger Kreml stöd. Men den målar också upp en bredare bild av hur Ryssland etablerar relationer med politiska grupper, framför allt EU-kritiker på högerkanten men också vänstergrupper.

En del av partierna i rapporten beskrivs som ”nyttiga idioter”, andra som "trojanska hästar”. Oavsett fyller de samma funktion enligt rapportförfattarna: att stöda ryska intressen och försvaga väst. I Grekland pekas nynazistiska Gyllene gryning ut, i Ungern högerextrema Jobbik och i Sverige Sverigedemokraterna.

"Trojanska hästar" ska ge Ryssland brett stöd i Europa.Foto: Alexei Druzhinin / AP TT NYHETSBYRÅN

Men Jimmie Åkesson menar att de uppgifterna är helt fel:

– Nej, vi inte stöder inte dem. Vi stöder ju Sverige och ser att Putins växande aggressivitet i närområdet är ett hot mot Sverige. Jag tycker det är problematiskt, säger SD-ledaren.

Atlantic Councils expert Alina Poljakova menar att de olika partierna stöd ger legitimitet till Putins agerande:

”På så sätt ger det legitimitet till Kremls politik om militärt ingripande i Ukraina och Syrien, försvagar transatlantiska institutioner och undergräver liberala demokratiska värderingar”, skriver hon.

Ryssland nekar inblandning i väst

Ett tydligt exempel ur debatten var när Storbritannien röstade om ett utträde ur EU. Nej-sidan kampanjade bland annat genom att säga att Putin mer än någon ville se ett utträde, och populistpartiet Ukip vars tidigare ledare Nigel Farage lett kampanjen för ett ”brexit” är ett av de partier som i rapporten beskrivs som Kreml-vänner.

Ryska regeringen har däremot konsekvent avfärdat att man lägger sig i västländers inrikespolitik med stöd till partier. Ryska bedömare framhåller att det snarare är intressen som överlappar, och att västpolitiker snarare använder Ryssland som syndabock.

– Ibland överensstämmer intressen, men det betyder inte att de två sidorna tjänar varandra, säger Elena Ananieva, chef för Storbritannienstudier vid Europainstitutet i Moskva.

Egor Putilov gjorde ett miljonklipp på en bostadsaffär. Foto: Cornelia Nordström

– Officiellt finns där ingenting, Farage har exempelvis inte besökt Ryssland eller träffat ryska tjänstemän såvitt jag vet.

Frågan blossade i Sverige nyligen upp under ”Egor Putilov”-affären. Då avslöjades det att en tjänsteman hos Sverigedemokraterna gjorde ett miljonklipp i en bostadsaffär med en rysk affärsman, även om ingen direkt koppling till Ryssland framträdde. Senare uppmärksammades Sverigedemokrater som hyllat den ryska regeringen och president Putin.

Le Pen fick banklån från rysk bank

Krafter som vill närma sig Ryssland är ännu starkare i Sydeuropa liksom i bland annat Österrike, enligt experter. I helgen vann presidentkandidater som manat till bättre relationer med Ryssland val i både Bulgarien och Moldavien.

– Kreml tittar uppenbarligen mot de här tillåtande krafterna och Kreml tror uppenbarligen att de fortfarande har kraft och kan förändra politiken i väst, sade ryska politiska analytikern Lilija Sjevtsova nyligen i en intervju.

Nationella Frontens Marine LePen har uttalat sig positivt om Ryssland. Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅN

Franska Nationella frontens ledare Marine LePen kampanjar nu inför presidentvalet i maj. Hon har förnekat att ett stort banklån partiet fick från en rysk bank var ett stöd från Ryssland. Men hon rosar den ”rimligt beskyddande” politiken i Ryssland vars ledare hon vill förhandla med mer, i motsats till många andra EU-politiker.

– Ryssland är ett europeiskt land så det är bäst att vi, om vi vill ha ett starkt Europa, förhandlar med Ryssland, sade hon till BBC.

Experternas bedömningar går isär om hur stort Ryssland inflytande egentligen är. Kreml har påståtts fira såväl brittiska Brexit som Donald Trumps seger i USA, men få om någon skulle säga att Kreml orsakat dem. Men med val i både Tyskland och Frankrike är det många som i alla fall tänkt tanken att Putin snart kan få nya kompisar bland EU:s mäktigaste ledare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.