Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapport: Var sjätte elev i nian upplever hedersförtryck

Något slags hedersförtryck – det lever nästan var sjätte elev i nian under.

Det visar en unik kartläggning, som Sveriges Radio tagit del av, av hedersrelaterat våld och förtryck bland 6 000 elever i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Kartläggningen har gjorts av forskare på Örebro universitet. Forskarna har samarbetat med andra i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Detta är första gången när det gäller Göteborg och Malmö, som städerna får en tydlig bild av hedersproblematiken.

6 000 ungdomar i årskurs nio har svarat, och rapporten har sedan delats upp i fem delar: 

Vilka miljöer våldet och förtrycket utövas.

Var man utsätts.

Vilka som utövar våldet.

Vilka följder våldet får.

Vart man vänder sig för stöd.

”Det är givetvis väldigt allvarligt”

Jeanette Stål, planeringsledare på avdelningen för Mänskliga rättigheter på Stadsledningskontoret i Göteborg, säger till SR:

– Det är givetvis väldigt allvarligt att barn och ungdomar växer upp i hedersrelaterat våld och förtryck. Det är väldigt allvarligt att vuxna lever i detta och utsätter andra.

I Göteborg lever åtta till 13 procent med någon form av begränsning på grund av hedersnormer.

– Det är hela skalan från vardagliga begränsningar till förtryck, trakasserier och våld, fysiskt och psykiskt, säger Jeanette Stål vidare.

Kommunen kraftsamlar

Katarina Idegård, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborgs stad, har för SVT Nyheter Väst förklarat att kommunen just kraftsamlar, och att medarbetarna ska bli bättre på att känna igen olika tecken på hedersvåld och förtryck.

– Vi vill höja uppmärksamheten hos medarbetarna. I den satsningen ingår också att höja kompetensen, säger Katarina Idegård till SVT.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.