Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapport: Talibanerna utför systematiska övergrepp

Ulrika Modéer, chef för UNDP, om situationen i Afghanistan.
Amnesty International har i ny rapport granskat hur väl talibanerna har levt upp till löftet att respektera mänskliga rättigheter, sedan de tog över Afghanistan för fem veckor sedan
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Kvinnor och flickor är extra utsatta efter att talibanerna övertagit makten i Afghanistan. Här en protest i Kabul i september.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Afghanska kvinnor som stöder talibanerna på ett universitet i Afghanistan
Foto: Twitter

Trots talibanernas löfte om att respektera mänskliga rättigheter i Afghanistan visar ny rapport från Amnesty International på systematiska övergrepp. 

Sedan talibanerna tog över landet har en våg av överträdelser gjorts, från hämndattacker och restriktioner för kvinnor, till hårda tillslag mot demonstrationer, medierna och det civila samhället.  

Amnesty International har i ny rapport granskat hur väl talibanerna har levt upp till löftet att respektera mänskliga rättigheter, sedan de tog över Afghanistan för fem veckor sedan. Och det är dyster läsning. 

Inget av det som utlovats, så som amnesti för tidigare regeringsmedarbetare, skydd för journalister och kvinnors rättigheter, har införlivats. 

I stället rapporterar Amnesty att det nya styret i landet vid upprepade tillfällen har torterat och förföljt journalister, att kvinnor förtrycks på grund av deras kön och att tidigare regeringsmedarbetare dödas. 

Ett av exemplen är den tidigare polisen Banu Negar, gravid i åttonde månaden, som sköts ihjäl i sitt hem framför man och barn. 

– På bara strax över fem veckor sedan övertagandet av Afghanistan, har talibanerna visat att de inte menade allvar när de sa att de skulle skydda och respektera mänskliga rättigheter, säger Dinushika Dissanayake, Amnesty Internationals biträdande direktör för södra Asien i ett pressmeddelande. 

– Vi har redan sett en våg av överträdelser, från hämndattacker och restriktioner för kvinnor, till hårda tillslag mot demonstrationer, medierna och det civila samhället.

Kvinnor måste skyddas

Hon trycker på vikten av att UNHCR, FN:s råd för mänskliga rättigheter, sjösätter ett robust fristående kontrollorgan som kan bevaka och rapportera övergrepp och kränkningar som sker i landet. 

– Givet det rådande klimatet av rädsla, bristen på mobiltäckning i många områden och att talibanerna släcker internet, så är det vi har funnit med största sannolikhet bara en ögonblicksbild av vad som faktiskt pågår i landet, säger Dinushika Dissanayake.

Amnesty vill se att de som är extra utsatta av talibanerna så som journalister, medborgarrättsaktivister, och andra som blivit måltavlor på grund av yrke ges möjlighet att lämna Afghanistan. Vidare vill Amnesty att kvinnor och etniska och religiösa minoriteter ska garanteras skydd och att de som vill lämna landet erbjuds asyl. 

Taqi Daryabi, 22, och Nematullah Naqdi, 28 år, greps och misshandlades i timmar • Varning för starka bilder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.