Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige pekas ut: Sämst på corona

Så fortsätter viruset att skölja över världen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Grafen visar hur invånarna i genomsnitt minskade sin rörlighet mellan mars och maj månad i år.
Foto: OECD
Grafen visar hur snabbt Frankrike respektive Irland, Nederländerna och Sverige lyckades minska antalet nyinlagda patienter på iva.
Foto: OECD

En ny rapport, publicerad av den internationella organisationen OECD, visar att Sverige är sämst av alla analyserade länder på att minska smittspridningen på flera olika punkter.

Det handlar om invånarnas rörlighetsmönster, att få ner R-talet och att minska antalet inlagda iva-patienter, som Sverige alltså hanterat sämst, något som journalisten Emanuel Karlsten var först med att rapportera.

Men Anders Tegnell är kritisk till rapporten.

Graferna i rapporten talar sitt tydliga språk.

På 11 veckor minskade Sverige antalet nya patienter på intensivvårdsavdelning lika mycket som Nederländerna och Frankrike gjorde på bara fyra veckor.

Av 28 länder har Sverige varit sämst på att förändra invånarnas rörlighetsmönster. Medan Spanien minskat rörligheten med 22,2 procent mellan mars och maj i år, har Sverige bara minskat den med 7,4 procent.

Siffrorna kommer från den internationella organisationen OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, där Sverige tillsammans med 36 andra medlemsländer jämförs utifrån faktorer som ekonomi och hälsa.

Tegnell: ”Svårt göra de olika slutsatserna”

Journalisten Emanuel Karlsten var först med att rapportera om de nya siffrorna, som också konstaterar att Sverige hade störst problem av de analyserade länderna med att få ner R-talet under 1. Alltså, att få svenskarna att i genomsnitt smitta färre än en person.

Det tog Sverige 58 dagar, medan Spanien – som varit ett av de hårdast drabbade länderna i Europa – klarade det på 34. Island kom i mål på bara 18 dagar.

Emanuel Karlsten frågar Anders Tegnell om inte siffrorna framstår som ”extremt osmickrande” för den svenska strategin, och han svarar:

– Nej, för man inte har inte tagit med kontexten bakom. De olika kurvorna är extremt kontextberoende och det är väldigt svårt att göra de här olika slutsatserna.

Enligt grafen var Sverige sämst på att få ner R-talet under 1 jämfört med de övriga analyserade länderna. Det tog Sverige 58 dagar.
Foto: OECD

”Önskat vi då visste det vi vet idag”

Även OECD menar att det behövs vidare studier, och att det i nuläget är svårt att dra slutsatser om sambandet mellan att snabbt stänga ner länder och snabbt minska smittspridningen. Det tycks dock vara klarlagt att länder som var tidiga med att förbjuda stora allmännas sammankomster därigenom minskade smittspridningen snabbare.

Tegnell konstaterar däremot att rapporten satt fingret på dödligheten på Sveriges äldreboenden:

– Där hade man önskat att vi då visste det vi vet i dag.

Kreativa sättet för läraren att lära eleverna om corona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.