Hemligstämplade dokument, som visats för Donald Trump och Barack Obama, uppges visa att Ryssland har skadliga uppgifter om Trumps privatliv och ekonomi. Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGESHemligstämplade dokument, som visats för Donald Trump och Barack Obama, uppges visa att Ryssland har skadliga uppgifter om Trumps privatliv och ekonomi. Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGES
Hemligstämplade dokument, som visats för Donald Trump och Barack Obama, uppges visa att Ryssland har skadliga uppgifter om Trumps privatliv och ekonomi. Foto: Polaris / POLARIS POLARIS IMAGES
Enligt CNN ska dokumenten innehålla påståenden om att Ryssland har skadliga personliga och ekonomiska uppgifter om Donald Trump. Foto: Alexei Nikolsky / AP TT NYHETSBYRÅNEnligt CNN ska dokumenten innehålla påståenden om att Ryssland har skadliga personliga och ekonomiska uppgifter om Donald Trump. Foto: Alexei Nikolsky / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt CNN ska dokumenten innehålla påståenden om att Ryssland har skadliga personliga och ekonomiska uppgifter om Donald Trump. Foto: Alexei Nikolsky / AP TT NYHETSBYRÅN
FBI-chefen James Comey var med och presenterade dokumenten för Barack Obama och Donald Trump förra veckan. Foto: Cliff Owen / AP TT NYHETSBYRÅNFBI-chefen James Comey var med och presenterade dokumenten för Barack Obama och Donald Trump förra veckan. Foto: Cliff Owen / AP TT NYHETSBYRÅN
FBI-chefen James Comey var med och presenterade dokumenten för Barack Obama och Donald Trump förra veckan. Foto: Cliff Owen / AP TT NYHETSBYRÅN

Rapport: Ryssland har skadliga uppgifter om Trump

Publicerad

Ryssland har information om Donald Trumps privatliv och ekonomi som kan användas i utpressningssyfte mot den nyvalde presidenten.

Det framgår av hemligstämplade men obekräftade dokument som visats för Trump och Obama, uppger CNN.

Nyhetsbyrån AFP skriver att det även finns sexvideos filmade 2013 då Trump besöker prostituerade på ett lyxhotell i Moskva.

Men Ryssland nekar till att de har sådana typer av dokument om Trump, skriver BBC.

Dokumenten, som uppges vara hemligstämplade, ska ha presenterats för Barack Obama och Donald Trump förra veckan. Enligt CNN, som kommer med nyheten via källor, ska de innehålla påståenden om att Ryssland har skadliga personliga och ekonomiska uppgifter om Donald Trump.

Påståendena ska ha presenterats i en två sidor lång sammanfattning som bifogades till den rapport som lämnats om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet. I den menade de amerikanska underrättelsetjänsterna NSA, FBI och CIA att Rysslands president Vladimir Putin direkt gett order om att påverka valet.

Den fulla dokumentationen är 35 sidor lång och Buzzfeed har lagt ut den i sin helhet. Delar av uppgifterna, som inte är bekräftade, handlar om sexuella handlingar, enligt sajten.

Syftet ska vara utpressning

Enligt de obekräftade uppgifterna ska Trump ha ägnat sig åt sexuella handlingar i Moskva som arrangerats och övervakats av ryska underrättelsetjänsten FSB. Syftet ska ha varit att kunna använda detta för att utpressa honom. Det ska enligt nyhetsbyrån AFP finnas sexvideos filmade 2013 då Trump besöker prostituerade på ett lyxhotell i Moskva.

Dokumenten innehåller även obekräftade påståenden om kontakt mellan Trumps medarbetare och ryska rådgivare. Det slås även fast att rysk underrättelsetjänst stöttade Trump i flera år och att de har information om den nyvalde presidenten som skulle kunna användas i utpressningssyfte.

Dessutom ska rapporten innehålla påståenden om att Trumps topprådgivare står i ständig kontakt med den ryska regeringen, och delar information.

De nya uppgifterna kommer från en person som tidigare jobbat inom brittisk underrättelsetjänst och ska i huvudsak bygga på ryska källor. Enligt CNN utreder FBI nu trovärdigheten i påståendena.

 

LÄS MER: Sverige spionerade på Ryssland med USA

 

Kommer via ryska källor

Men även om källorna enligt CNN uppges vara trovärdiga är uppgifterna inte bara obekräftade: de innehåller en rad felaktigheter också.

Företaget “Alpha Group" är genomgående felstavat i dokumenten, uppger Buzzfeed. Det står även att den ryska orten Barvikha utanför Moskva är en ort reserverad för bostäder för det högsta ledarskiktet i Ryssland och deras anhöriga - men detta ska alltså inte heller stämma. Barvikha är en lyxort, men inte reserverad för någon specifik grupp.

CNN har fått bekräftat att dokumenten visats för Donald Trump och Barack Obama, men inte att de diskuterades under ett möte i helgen. Trumps stab har återkommande tackat nej till att svara på frågor om uppgifterna.

Den nyvalde presidentens advokat Michael Cohen har slagit i från sig och i ett uttalande till Mic sagt att påståendena är falska.

– Det är löjligt på så många nivåer. Helt klart har den person som gjort detta skapat det från sin fantasi eller för att liberala medier skulle publicera denna fabricerade historia, säger han till Mic.

Anklagelser om Trump cirkulerar

Enligt CNN:s källor är den hemliga delen av rapporten ännu ett bevis på att Moskva försökte skada Clintons kandidatur, och hjälpa Trump.

En annan anledning är enligt CNN att göra Trump medveten om att anklagelser mot honom cirkulerar inom underrättelsetjänsterna, kongressmedlemmar och andra inom regeringen i Washington.

"Öppet fientlig mot USA"

Vidare skriver CNN att deras källor säger att det var samma påståenden som förra året gjorde att den demokratiske senatorn Harry Reid skickade ett mejl till FBI-chefen James B. Comey. Mejlet löd bland annat:

"Det har blivit än mer tydligt att ni har explosiv information om nära band och koordination mellan Donald Trump, hans topprådgivare och den ryska regeringen – en utländsk makt som är öppet fientlig mot USA."

I en intervju med New York Times, precis innan Trumps och Obamas möte med underrättelsecheferna, menade Trump att kritiken och anklagelserna mot Ryssland och Vladimir Putin är en "politisk häxjakt".

Underminera tron på demokratin

– Kina hackade relativt nyligen 20 miljoner regeringsnamn. Hur kommer det sig att ingen ens talar om det? Det här är en politisk häxjakt, sa han då.

I rapporten, som visades för Trump och Obama i fredags, menar CIA, FBI och NSA att Ryssland svartmålade Hillary Clinton. Den ryska regeringen ska klart ha föredragit att Trump skulle vinna. Målet från Ryssland var att underminera allmänhetens tro på det demokratiska systemet.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag