Enligt den amerikanska tankesmedjan Cepa har Ryssland övar på att inta Gotland, bland annat. Foto: Sergei KarpukhinEnligt den amerikanska tankesmedjan Cepa har Ryssland övar på att inta Gotland, bland annat. Foto: Sergei Karpukhin
Enligt den amerikanska tankesmedjan Cepa har Ryssland övar på att inta Gotland, bland annat. Foto: Sergei Karpukhin
Gotland är ett av målen som Ryssland uppges ha tränat på att inta. Foto: ShutterstockGotland är ett av målen som Ryssland uppges ha tränat på att inta. Foto: Shutterstock
Gotland är ett av målen som Ryssland uppges ha tränat på att inta.  Foto: Shutterstock

Ryska övningen: Inta Gotland och Åland

Publicerad

Med cirka 30 000 soldater har Ryssland övat på att inta bland annat Gotland och Åland.

Det framgår av en rapport från den amerikanska tankesmedjan Center for European Policy Analysis (Cepa).

– Det är en tydlig signal och den ingår i ett ryskt mediekrig som går ut på att skrämmas, säger Johan Eellend, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Rapporten handlar om säkerhetsläget i Norden, Baltikum och Polen och har skrivits av säkerhetsexperten Edward Lucas som har östra Europa som specialområde.

Under övningen, som utspelade sig i mars, tränade 33 000 ryska soldater på att invadera Åland, Gotland, Bornholm och norra Norge.

"Aggressivt beteende"

Johan Eellend har läst rapporten och säger att övningen är ett tydligt exempel på den ryska skrämseltaktik som landet använder sig av – allt styrt från Kreml.

– Att göra övningar med ett scenario som är så aggressivt riktat mot vissa länder sänder en stark signal. Det är ett aggressivt beteende och Sverige eller Nato skulle inte göra så här, säger Johan Eellend.

Rapporten fortsätter rada upp flera fall där de ryska militära övningarna har kränkt både svenska och baltiska ländernas vatten och luftrum. Och enligt Johan Eellend måste det ryska intresset för Baltikum tas på allvar.

– Det är klart att ett hot mot ett av länderna påverkas oss alla. Är det så att Nato måste försvara Baltikum så kommer Sverige på något sätt bli påverkat. Vare sig vi är medlemmar eller inte, säger han.

Överraskningsattack

Rapporten nämner även att det kan finnas en risk, om än inte särskilt sannolik, att Ryssland planerar en överraskningsattack mot Baltikum och de nordiska länderna. Detta skulle dock inte vara möjligt i dagsläget, enligt rapportens författare Edward Lucas, eftersom Ryssland har över 15 000 soldater i Ukraina och landet klarar inte av att driva två krig på en och samma gång.

– Allt det här är en del i mediestrategin från Rysslands sida. Övningarna visar kanske inte vad man tänker göra, utan snarare vad man har möjlighet att göra. Och målet är att skapa förvirring och splittring i Östersjöområdet, säger Johan Eellend.

Måste samarbeta

Samtidigt betonar Eellend att det säkerhetsexperten Edward Lucas presenterar i rapporten inte är något nytt, utan att informationen bara sätts i ett annat perspektiv.

– Läser man hela rapporten så är hans poäng att länderna i Östersjöområdet har kapacitet till att försvara sig mot Ryssland, men att man i nuläget inte samarbetar tillräckligt för att klara av det.

Svenska Försvarsmakten vill inte kommentera rapportens innehåll:

– Vi kommentarer inte händelser som sker i andra länder. Vi har koll på vårt närområde och vidtar de åtgärder som vi eventuellt måste göra för att lösa vår uppgift, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag