Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapport: risk för extremism i danska försvaret

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

I en ny rapport av danska försvaret underrättelsetjänst, FE, varnas för en ökande radikalisering och extremism inom försvarsmakten, rapporterar Berlingske.

– Det finns personer som vill använda anställningen för att skaffa sig militär kompetens i annat syfte än att skydda Danmark, säger Kim Simonsen, befälhavare vid FE i rapporten.

Den fullständiga rapporten över radikaliserade och extrema miljöer i den danska Försvarsmakten kommer släppas i veckan, men danska Berlingske har fått tillgång till delar av rapporten.

I rapporten framgår att danska försvarsmaktens underrättelsetjänst, FE, ser en risk för radikalisering hos såväl anställda som veteraner. 

– Vi är medvetna om om det finns personer som kommer att använda sin anställning i Försvarsmakten för att skaffa sig militär kompetens i annat syfte än att ta hand om Danmark och danska intressen och som därmed kan utgöra ett internt hot, säger Kim Simonsen, befälhavare vid FE i rapporten, enligt Berlingske.

Försvarsmakten: ”Finns konkreta exempel”

Tidigare i år har Försvarsmaktens chef Flemming Lentfer skickat ett mejl till sina underordnade där han menade att det fanns ”konkreta exempel” på extremistiska attityder. Han ville då se en lång rad åtgärder för att stärka säkerheten och se till att de extremistiska attityderna fick ”arbetsrättsliga konsekvenser”.

Efter Lentfers mejl har två incidenser skett – i synnerhet ett fall sticker ut, där en soldat i reserven i Frømandskorp fick sparken efter anklagelser om att han försökt rekrytera andra danska soldater till ett nätverk som velat dra i gång en väpnad revolution.

Militärfordonen stals – Big brother-vinnaren Sami Jakobsson döms

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.