Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapport: Putin låg bakom mordförsök på man i Gävle

Tumso Abdurachmanov slogs med hammare
Vladimir Putin ligger bakom ett mordförsök på en tjetjensk regimkritiker i Gävle i början av 2020, enligt en underrättelserapport som Uppdrag Granskning tagit del av.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN
Regimkritikern Tumso Abdurachmanov vaknade i sin säng av att en man attackerade honom med en hammare.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förra våren blev en man svårt misshandlad i Gävle.

I en hemlig underrättelserapport framkommer det nu att Rysslands president Vladimir Putin legat bakom det misstänkta mordförsöket, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Kreml förnekar all inblandning i brottet.

Februari 2020 blir den Tjetjenska regimkritiken Tumso Abdurachmanov väckt i sin säng i Gävle av att han blir slagen i huvudet med en hammare.

Han försvarar sig och lyckas slå ner den attackerande mannen på golvet – där Abdurachmanov sedan förhör angriparen. 

Ett förhör som han också direktsänder på sociala medier.

– Jag tog telefonen och ringde en god vän. Jag sa att jag blivit överfallen och bad honom ringa efter polis och läkare. Sen gick jag tillbaka och startade en livesändning på Instagram där jag ställde frågor till honom, säger Tumso Abdurachmanov till SVT.

På grund av Abdurachmanovs bakgrund kopplas Säpo snabbt i in fallet.

Två personer, en man och en kvinna, dömdes för den blodiga attacken.

Mannen som ska ha utfört slagen dömdes till 12 års fängelse och kvinnan, som haft en relation med Abdurachmanov, 1,5 års fängelse – hon ska enligt domen släppt in angriparen i lägenheten.

Putin pekas ut

Säpo har pekat ut tjetjenen Imran Chaschanov som hjärnan bakom attacken, men han har ännu inte kunnat gripas och är i dag internationellt efterlyst, enligt SVT.

Uppdrag granskning har nu tagit del av en hemlig rapport från europeisk underrättelsetjänst där det ansvaret för mordförsöket, och flera andra liknande attacker i Europa, läggs på Rysslands president Vladimir Putin.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, delar bilden som målas upp i rapporten.

– Som ledare för Ryssland så kan man anses ha ansvaret. I synnerhet om det är så att man inte till synes gör någonting konkret för att stävja den här typen av övergrepp på mänskliga fri- och rättigheter och övergrepp på andra staters suveränitet genom att skicka mordpatruller runtom i Europa, säger Fredrik Westerlund, på FOI, till SVT.

Putins presstalesperson skriver i ett mejl till Uppdrag granskning att uppgifterna inte stämmer. Mejlet är undertecknat ”Ryska Federationens president, Vladimir Putin”.

”Vi har verkligen ingenting att göra med dessa mord på människor i europeiska länder”, skriver presstalespersonen.

Se något mer:
Här förväxlar Joe Biden Putin med Trump

Joe Biden och Vladimir Putin möttes för första gången sedan insvärningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.