Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kina pekas ut för omfattande cyberspionage mot Sverige

Kinas ledare Xi Jinping. Foto: ABACA / STELLA PICTURES/ABACA
Stefan Löfven tillsammans med Xi Jinping. Foto: SVEN LINDWALL
Kina kopplas samman till ett större industriellt cyberspionage mot Sverige. Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Den kinesiska regimen knyts till cyberspionage mot Sverige i en ny rapport från FOI, uppger Dagens Nyheter.

Enligt tidningen är det första gången som regimen i Kina kopplas samman till större industriellt cyberspionage mot Sverige.

Rapporten, som är gjord av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) uppger att teknologistölderna kan påverka Sverige ekonomiskt och försämra svenska företags konkurrensmöjligheter. 

Enligt rapporten vill Kina utvecklas inom flera områden där Sverige i nuläget ligger långt fram – exempelvis inom affärsområden som elektronik, it och flyg-och robotteknik. 

”lllegalt cyberspionage”

I FOI:s rapport skriver man att Sverige som en öppen ekonomi med hög grad av digitalisering är särskilt utsatt för industriellt cyberspionage från Kina.

– Det jag kommit fram till är att cyberspionage är en av flera metoder som Kina använder sig av för att uppnå sina strategiska syften. Det finns lagliga metoder som företagsförvärv, forskningssamarbeten och att man anställer utländska experter, men även illegalt cyberspionage, säger analytikern Johan Englund, som skrivit rapporten till DN. 

Enligt tidningen har Säpo och FRA tidigare nämnt Kina som en aktör som bedriver cyberangrepp, men det här är första gången som en svensk myndighet öppet kopplar kinesiska regimen till cyberspionage i Sverige.