Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapport: Nordkorea hjälper Syrien och Burma med vapen

Nordkorea och Kim Jong-Un uppges samarbeta med Burma och Syrien för att utveckla robotar och kemiska vapen.Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Burma uppges ha tagit emot missilsystem och raketramper från Nordkorea. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Nordkorea samarbetar med Burma och Syrien för att utveckla robotar och kemiska vapen.

Det visar en FN-rapport som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Mellan 2012 och 2017 uppges Nordkorea ha skickat över 40 skeppslaster till Syriens center för vetenskapliga studier och forskning som överser landets program för kemiska vapen. 

Nordkorea har brutit mot FN:s sanktioner och tjänat närmare 200 miljoner dollar på att exportera handelsvaror. Det rör sig om kol till hamnar i Ryssland, Kina, Sydkorea, Malaysia och Vietnam. För att komma undan med exporterna ska Nordkorea ha förfalskat dokument så att det såg ut som att kolen som skickades kom från Ryssland eller Kina i stället för från Nordkorea.

Det framkommer i den hemliga rapport som oberoende experter, anlitade av FN, ligger bakom. 

Nordkorea har inledningsvis inte velat kommentera uppgifterna men Ryssland och Kina har flera gånger sagt att de följer de rådande FN-sanktionerna mot Nordkorea.

 

LÄS MER: Nordkorea visar upp missiler inför vinter-OS 

 

Ny rapport: Nordkorea har hjälpt Syrien med vapen

Enligt Reuters, som tagit del av rapporten, anklagas även Nordkorea för att ha hjälpt både Syrien och Burma med vapen. Under en femårsperiod, mellan 2012 och 2017, uppges Nordkorea ha skickat över 40 skeppslaster till Syriens center för vetenskapliga studier och forskning som överser landets program för kemiska vapen. 

 

LÄS MER: Donald Trump: Ryssland hjälper Nordkorea 

 

"Överträdelser av vapenembargot"

En av de skeppslaster som var på väg till Syrien men som stoppades under utredningens gång bestod av en typ av kakelplattor resistenta mot starka syror som "kan användas till väggarna i en kemisk fabrik", står det i rapporten.

”Utredningen har lagt fram ytterligare bevis för överträdelser av vapenembargot, bland annat genom överföring av föremål som kan användas i ballistiska robotar och kemiska vapenprogram”, skriver experterna i rapporten enligt Reuters. 

Syriens president Bashar al-Assad.Foto: SANA / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Burma nekar till anklagelserna

Syrien gick med på att förstöra sina kemiska vapen 2013 men diplomater och vapenexperter misstänker att landet fortsatt att att utveckla kemiska vapen i  hemlighet. Syrien har dock inte kommenterat den anklagelsen, rapporterar Reuters. 

Enligt FN:s experter så hävdar även ett land, oklart vilket, att Burma tagit emot missilsystem från Nordkorea. Landet ska även ha tagit emot vanliga vapen och raketramper. Burmas FN-ambassadör hävdar dock att landet "inte har något pågående vapensamarbete överhuvudtaget med Nordkorea.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.