Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapport larmar: Sociala medier stjäl barnens tid

Här är tre inrikesnyheter att hålla koll på.
Ny rapport.Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statens medieråd har släppt en rapport om barns medievanor.Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow

Svenska barn har blivit mer självkritiska till sina medievanor, skriver DN. Statens medieråds nya undersökning visar på att tonåringar tycker sig använda för mycket tid till sociala medier.

Medieanvändningen leder till att de inte gör det som de ska göra, som att läsa läxor, hjälpa till hemma eller gå och lägga sig i tid – fler än hälften av barnen mellan 9 och 18 år uppger att medieanvändningen minst en gång i veckan innebär att de inte gör det som de ska göra.

19 procent har blivit mobbade på nätet

Barnen har också fått svara på frågor om de blivit kränkta på nätet.

– Vi har under många år följt hur pass utsatta barn och unga uppfattar sig vara på nätet. För mobbning, hot eller att bilder på dem lagts ut mot deras vilja. I flera mätningar har resultaten legat stabilt men nu har det stuckit i väg. Andelen 13- till 16-åringar som anger att de blivit mobbade har stigit från 11 till 19 procent sedan förra mätningen, säger Ulf Dalquist, forskningschef på Statens medieråd, till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.