Rapport föreslår extraskatt på kött

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: GETTY IMAGES

Konsumtionen av kött ökar inte bara i Sverige utan även i EU och i världen totalt, konstaterar Jordbruksverket i rapporten "En hållbar köttkonsumtion" som presenteras på tisdagen.

Där slås fast att västvärlden måste dra ner på köttätandet för att minska utsläppen av växthusgaser från livsmedelsproduktion.

Rapporten tar upp möjligheten att införa en koldioxidskatt i konsumentledet baserad på hur mycket utsläpp som orsakas av kött.

Enligt Jordbruksverkets rapport ökade den svenska totalkonsumtionen med 33 procent åren 1980–2010 till 85 kilo kött per person och år (räknat i slaktkroppsvikt). Populärast 2010 var griskött 37 kilo, nötkött 25,7 kilo och fjäderfäkött 18 kilo. Långt därefter kom vilt, får med mera.

Sjönk något

Direktkonsumtionen av rent kött (färskt och fryst), den mängd som konsumenten köpte 2010, uppgick till 48 kilo per person och år samt 23,4 kilo charkuterivaror med mera och 10,8 kilo frysta produkter innehållande kött.

Konsumtionen fortsatte att öka under 2011 medan utfallet för 2012 återstår att räkna ihop. Dock visar att senast tillgängliga statistik att konsumtionen av nöt- och griskött sjönk något i fjol, enligt verket.

Tycker du att man ska införa en koldioxidskatt på kött?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.