Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rapport: Tusentals döda urinvånarna är folkmord

Demonstrationsmarsch i Saint Paul för att uppmärksamma övergreppen som urbefolkningen utsatts för. Foto: TT/Anthony Souffle/Star Tribune via AP

De mord och försvinnanden på kvinnor, flickor och hbtq-personer från Kanadas ursprungsbefolkning som skett under de senaste decennierna är ett pågående folkmord. 

Det blir slutsatsen i den nationella studie som ska belysa den pågående tragedin skriver CBC

Demonstrationsmarsch i Saint Paul för att uppmärksamma övergreppen som urbefolkningen utsatts för. Foto: TT/Anthony Souffle/Star Tribune via AP

Tusentals inhemska kvinnor, flickor och hbtq-personer har försvunnit och mördats i Kanada under de senaste decennierna. Alla är de offer för det som, i och med rapportens slutsats, nu kallas för det ”kanadensiska folkmordet”. 

Det extrema våld som gått, och fortfarande går, dessa människor till möte är grundat i kolonialism och det är statens ”agerande eller icke- agerande” som lett dem in i döden fastslår studien. 

Samhället har misslyckats 

Ett av fallen som tas upp i studien är Tina Fontaines skriver TT. 

Den 15-åriga flickan hittades död i Red river 2014. 

Sociala myndigheter hade tidigare larmats upprepade gånger om de osäkra familjeförhållandena som rådde hemma hos familjen Fontaine. Enligt Tinas faster våldtogs hennes mamma Valentina ständigt av pappan och de båda nyttjade både alkohol och droger. 

Trots att barnen Fontaine tillfälligt togs om hand av myndigheterna flera gånger fick föräldrarna behålla vårdnaden om Tina. 

Till dess att hennes kropp hittades omlindat av ett duntäcke och nedsänkt i floden med stenar. 

Ingen har dömts för mordet och Tina är bara en av de över 4 000 kvinnor, flickor och hbtq-personer som samhället enligt rapporten misslyckats med att skydda. 

Ska fördöma våld och diskriminering 

Över 2 300 personer har deltagit i studien som har gjorts under två och ett halv års tid. Rapporten ska offentliggöras vid ett seminarium för att hedra offren måndagen den 3 juni men public service kanalen CBC har redan fått ta del av innehållet. 

Studien visar på majoritetsbefolkningen och rättssystemets alltjämt diskriminerande behandling av Kanadas urinvånare och förhoppningen är att genom rapporten kunna gå från ord till handling. 

Trots att nuvarande premiärminister Justin Trudeau vid olika tillfällen talat om skammen som Kanada känner över behandlingen av dess urinvånare vill nu utredarna se att regeringen agerar. 

Bland förslagen på möjliga åtgärder föreslår rapporten bland annat en översyn över hur rättssystemet dömer personer ur ursprungsbefolkningen. Man vill även att regeringen ska uppmana kanadensare till att fördöma våld och diskriminering.