Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapport: Brå ändrar i forskningsresultaten

Personal vittnar om partisk forskning på myndighet.
Brottsförebyggande rådet (Brå) anklagas för att utföra partisk forskning i en ny studie från Linköpings universitet.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Brottsförebyggande rådet (Brå) anklagas för att utföra partisk forskning och ändra resultat som inte faller cheferna på läppen.

Enligt Svenska Dagbladet, som tagit del av en studie från Linköpings universitet, har Brå:s rapporter censurerats eller ”tillrättalagts” på grund av politisk press.

Nu vill justitieutskottet få till ett möte med Brå, rapporterar DN. 

Forskarteamet vid Linköpings universitet har intervjuat över 35 personer som på olika sätt varit, eller är, involverade i Brå:s arbete.

Brå, som är en statlig förvaltningsmyndighet, har bland annat till uppgift att ”ta fram fakta om rättsstatistiken, brottsligheten och samhällets reaktioner på brottsförebyggande arbete.”

Enligt studien från Linköpings universitet har anställda på Brå vid flera tillfällen ändrat i forskningsrapporter efter krav från chefer, skriver SvD.

”Om det var så att resultat inte gillades så blev det censur, tillrättaläggande av resultat, nedtoning av resultat och att man lyfte fram andra delar av en studie som inte var så känsliga eller kunde visa på ett positivt resultat”, säger en tidigare anställd på Brå i studien.

I rapporten står det dock att ”I både industrifinansierad forskning och undersökningar gjorda vid Brå, framstår det som ovanligt att själva genomförandet styrs av en uppdragsgivare, till exempel genom censurering av data eller selektiv dataanvändning. Endast enstaka intervjuer indikerar att sådant förekommer vid Brå.”

Brå inte tillräckligt kritiska till polisen

Författarna bakom studien anklagar Brå för att ”inte har en tillräckligt kritisk inställning till Polismyndigheten”, och utelämna information som inte uppskattats av polisledningen.

– Ett exempel är att polisen gått ut och sagt att de har ett lyckat arbete mot grov organiserad brottslighet, säger universitetslektorn och polisforskaren Malin Wieslander, som är en av studiens huvudförfattare, till SvD. 

– Vi har information om att det inte är alls är så lyckat som man velat att det ska framstå.

Vill ha möte med Brå

Nu har justitieutskottet bjudit in studiens författare och Brås generaldirektör till sitt nästa sammanträde, rapporterar DN. 

– Det är väldigt allvarliga påståenden och anklagelser som läggs fram i rapporten. Brå är ju en expertmyndighet som ska leverera fakta som objektivt speglar samhället. Vi måste gå till botten med det här helt enkelt, säger Johan Forsell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, till tidningen. 

– Oavsett när det inträffat och under vilken politisk färg är bara misstanken om påverkan tillräckligt allvarlig. Men det ansvaret faller just nu på justitieminister Morgan Johansson.

SD KU-anmäler Morgan Johansson

Brå har anklagats för att utföra partisk forskning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.