Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapport: 80 procent av utvisade lämnar inte EU

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Migranter på en tågplattform i Ungern.
Foto: HERBERT P. OCZERET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
EU-kommissionär Ylva Johansson presenterade för ett år sedan ett förslag till ny asyl- och migrationspakt.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En halv miljon människor som inte är EU-medborgare åläggs årligen att lämna EU. 

Nu visar ny rapport att det i praktiken är mindre än 20 procent återvänder till sina hemländer utanför Europa, rapporterar Dagens Nyheter. 

Sedan 2008 har årligen en halv miljon människor som inte är medborgare från något EU land och som vistas illegalt i unionen blivit ålagda att lämna unionen och återvända hem. 

Nu visar ny rapport från EU:s revisorer att färre än 20 procent faktiskt lämnar unionen. Något DN var först med att rapportera.   

EU har sedan 2015 en handlingsplan för återvändande och utöver det har enskilda medlemsländer bilaterala avtal och EU-kommissionen har försökt att utveckla icke-bindande arrangemang, men samordningen fungerar dåligt enligt rapporten. 

Ny asyl- och migrationspakt ute på remiss

EU-kommissionär Ylva Johansson presenterade för ett år sedan ett förslag till ny asyl- och migrationspakt med syfte att migranter som inte har asylskäl snabbt ska återföras till hemländerna. 

Det förslaget är ute på remiss bland de 27 medlemsländernas ministerråd och om några veckor väntas Europaparlamentet komma med sina synpunkter.

Attacken på Åkesson: ”Vill inte hjälpa på plats”

Annika Hirvonen (MP) i debatt med Jimmie Åkesson (SD) • Debatten är från oktober 2020

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.