Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapport: 200 000 kan dö av nedstängningen

Socialstyrelsen ser vårdskulden som en svårighet för regionerna.
Några få turister vid Somerset House i London när staden stängt ner.Foto: GUY BELL/SHUTTERSTOCK / GUY BELL/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Person med munskydd.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Den brittiska nedstängningen kan kosta hundratusentals människoliv, enligt en ny rapport som The Telegraph tagit del av.

Experter uppskattar att över 200 000 personer i Storbritannien kommer att dö som ett resultat nedstängningen – jämfört med 50 000 coronadödsfall.

Detta framför allt på grund av åtgärder inom vården, som inställda undersökningar, uppskjutna operationer.

Det nya coronaviruset svepte över världen och över 600 000 människor har nu avlidit. Samhällen stängde ner för att förhindra och stoppa smittspridning.

Men att stänga ner samhällen kan i sig leda till att långt fler människor dör, menar experter från den brittiska motsvarigheten till Socialdepartementet, rapporterar The Telegraph.

Fler än 200 000 människor kan dö av orsaker kopplade till nedstängningen i Storbritannien över tid, enligt rapporten.

200 000 riskerar att dö

Experterna beräknar att upp mot 25 000 människor kan dö av att de inte får vård tillräckligt snabbt under de första sex månaderna av pandemin, och ytterligare 185 000 människor längre fram.

Det kan jämföras med deras uppskattning av antalet coronadödsfall: 50 000.

Rapporten visar även på varningar kring en ökning av självmord, fler dödsfall kopplat till våld och dödsolyckor i hemmet i Storbritannien.

Debatter kring nedstängning av samhällen

I Storbritannien har 2,3 miljoner färre tester tagits som hjälper att diagnostisera cancer jämfört med förra året.

Enligt Telegraph har många fler dött i vårdhem och i hemmet räknat i slutet av maj, jämfört med beräkningar från i mitten av mars, där dödsorsaken inte var covid-19.

Det har förts flera debatter kring om nedstängningar är bra eller inte. Vissa menar att samhällena öppnade upp för tidigt, medan andra menar att instängdheten är värre än själva viruset.

Bergström: "Trygg tillgång av vaccin för fyra miljoner svenska medborgare".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.