Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hitlåten förändrade Einárs karriär

Rapparen Einár ihjälskjuten i natt – stor polisinsats på platsen.
Nils ”Einár” Grönberg blev 19 år gammal.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nils ”Einár” Grönberg blev bara 19 år gammal.

Einár hade miljontals spelningar på Spotify och har bland annat vunnit priser på Grammisgalan – detta utan att backas av ett skivbolag.

– Jag tror att många skulle känna igen sig i min historia, berättade Einár i en av de första stora intervjuerna med Expressen i april 2019.

Einárs artistkarriär tog sina första kliv med ett gäng rap-klipp som han publicerade på Instagram vilket fångade intressen hos de äldre grabbarna i Enskededalen – där han är uppvuxen.

– De sa att det här måste läggas ut. Så de filmade en video när jag sitter i en soffa och rappar, jag är 11–12 år, och la ut på Facebook och den började delas. Det var där det började, jag fick en massa följare på Instagram och så fortsatte jag bara, berättade han i en av de första stora intervjuerna med Expressen i april 2019.

Einárs inspiration

Han berättar att den musikaliska inspirationen redan i tidig ålder kom från hip-hopens värld, med artister som Eminem och 50 Cent i förgrunden.

– Jag mimade och försökte sjunga med även fast jag inte kunde, jag var ju liten. Jag tror att det är det som har skapat min talang, att jag har sjungit med och lärt mig flow ända sedan jag var liten, sa han till Expressen då.

Den extrema framgången har nåtts utan något stort skivbolag, han har bara haft hjälp med distributionen, i ryggen och utan att Einár har synts i tidningar och tv. I stället har hans musik spridits genom sociala medier. Erbjudanden har dock legat på bordet:

– Det är klart att det har varit så snack. Men det har inte funnits så mycket som har lockat mig att skriva på ett papper. De har inte så mycket att erbjuda, sa Einár till Expressen i december 2019.

Miljontals spelningar på Spotify

Allt exploderade sedan på riktigt när han i januari 2019 släppte ”Katten i trakten”. 

Sedan dess har han hunnit med att kamma hem priser på Grammisgalan och har miljontals spelningar på Spotify.

I år såg sig Einár toppa Spotifys topplista med låten ”Sätter dom på plats” – blott två dagar efter att den släppts. 

”Jag tror inte ni fattar vad det här betyder för mig!! FORTSÄTT SÅ HÄR”, skrev han då till sina följare på sociala medier.

Stora lyxskrytet inför Zara Larsson

Einárs musik blev snabbt en miljonindustri, den då 17-årige rapparen, tjänade miljonbelopp under 2019 – tidigare hade han knappt trott att det gick att leva på musik – men pengarna hamnade, på grund av hans ringa ålder, inte i hans ficka.

– Allt. Allt till min mammas konto. Allt, berättade Einár i en intervju med Anis Don Demina.

Bara månader senare hade han storstilade planer för kulorna han skrapat in. I podden ”Låt oss” berättade han att guccijackan var favoritplagget och att han köpt en bil, en Volvo av typen XC90 modell 2020. Med storstjärnan Zara Larsson närvarande i poddrummet berättade han också om sina marina ambitioner.

– Till sommaren vill och ska jag köpa en båt. En stor fet båt. Med jetski där bakom och brygga, förklarade Einár inför en imponerad Zara Larsson.


Einár: ”Jag är som Eminem, en på miljonen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.