Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Raoul Wallenbergs öde krossade familjen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
- Raoul har helt och hållet präglat min familjs historia, säger hans halvsyster Nina Lagergren till Expressen.se.
Foto: Max Arthur

Kampen för sanningen om Raoul Wallenbergs öde krossade den svenske toppdiplomatens familj. Både mamma och styvfadern tog livet av sig efter en lång och fruktlös kamp, avslöjar Wall Street Journal i ett långt reportage. 

- Raoul har helt och hållet präglat min familjs historia, säger hans halvsyster Nina Lagergren till Expressen.se.

Svenske Raoul Wallenberg är av hjältarna från andra världskriget. Som diplomat i Budapest, i det av nazisterna ockuperade Ungern, lyckades Wallenberg rädda livet på omkring 20 000 judar.

 I januari 1945 hamnade Raoul Wallenberg i ryskt förvar. Först frivilligt, men efter ett par dagar arresterades diplomaten.

Gav aldrig upp kampen

 Hans öde därefter är starkt omdiskuterat. Enligt en rysk rapport dog han 1947, men flera vittnesmål hävdar annat.

 Wallenbergs familj gav aldrig upp kampen. Jakten på sanningen leddes av Raoul Wallenbergs mamma Maria ”Maj” Wising Wallenberg och hennes man Fredrik von Dardel, den enda pappa Raoul Wallenberg någonsin kände.

 Det skulle kosta dem tid, pengar, hälsa – och till slut livet, avslöjar Wall Street Journal. Journalisten Joshua Prager har under lång tid arbetat med reportaget.

 En dagbok skriven av Fredrik von Dardel, och familjens berättelse, visar hur omfattande striden var, när ingen svensk regering ville hjälpa till. 

Svenske Raoul Wallenberg är av hjältarna från andra världskriget.

Tog livet av sig

 I 30 år har familjen undanhållit omständigheterna kring von Dardels och Wisings död.

 - De tog livet av sig, berättar Raoul Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren för Expressen.se.

 Det var framför allt ett vittnesmål, menar hon, som till slut fick bägaren att rinna över för föräldrarna.

 - Jag minns att det var i december 1978 och det var så starkt att den dåvarande regeringen, borgerliga regeringen Ullsten, tog ett beslut att skicka en skrivelse till ryssarna i förhoppning om att vi skulle få tillbaka Raoul, berättar Nina Lagergren.

 Efter tre veckor kom det vanligt svaret: Raoul Wallenberg är inte i livet.

Trovärdigt vittnesmål

 Två tidigare fångar, Jan Kaplan och Abraham Kalinski, hävdade annorlunda. Det var deras historier som fick regeringen att skicka brevet.

 Enligt Kaplan hade han 1975 träffat en svensk som suttit fängslad i 30 år, berättade Kalinski när han i New York 1978 mötte svenska UD-representanter.

 Själv rapporterade Abraham Kalinski att Wallenberg åtminstone levde mellan 1955 och 1959 – alltså flera år efter att han skulle ha dött, enligt ryssarna.

 - Vittnesmålet ansågs trovärdigt. Men när svaret kom blev allting väldigt dystert, minns Nina Lagergren, som i morgon, 3 mars, fyller 88 år.

Ledde det till din fars självmord?

- Ja, jag tror det. Pappa var väldigt svag och dålig och hans syn var så dålig. Han hade vigt sitt liv åt att försöka stötta min mamma och dag för dag fört bok över vad som hade hänt. Hans dagbok är otroligt detaljrik.

 - Efter beskedet kände han att han inte kunde längre, han var över 90 år och kunde inte längre utföra storverket.


Sömnmedel

 Enligt Wall Street Journal tog Fredrik von Dardel och Maj Wising Wallenberg livet av sig med sömnmedel. Det skedde i februari 1979, med två dagars mellanrum.

 Varför tror du att alla svenska regeringar har varit så undfallande mot ryssarna?

 - Rädsla och ointresse. Det var jobbigt.

 Själv vet Nina Lagergren inte vad hon ska tro. Hon anser inte att någon av sanningarna kring broderns öde har fått officiell prövning.

Hur minns du Raoul?

- Som en oerhört levande person med stor inspiration och kolossalt beläst, innovativ och full av idéer. Han var oerhört älskad och beundrad som storebror och gick in hundraprocentigt i uppdraget i Budapest. För honom var det inte byråkrati, det var ett brinnande engagemang. Ingenting skulle stoppa honom.

 Familjens kamp fortsätter dock, men på ett annat plan. Bland annat genom föreläsningar i skolor och organisationen Raoul Wallenberg academy for young leaders.

 - I dag är det så mycket våld i ungdomsvärlden. De behöver höra om en hjälte som kan påverka dem positivt, som kan visa att man faktiskt kan göra skillnad med medmänsklighet, säger Nina Lagergren till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.