Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Raoul Wallenbergs familj ställer 80 frågor – kräver svar av regeringen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: / WIKIMEDIA COMMONS

Raoul Wallenbergs familj kräver i dag nya svar av Sveriges regering om den försvunne diplomatens öde.

De ställer ett 80-tal frågor – och vill bland annat veta om det fortfarande finns hemlig information om fallet.

– Det är mer än dags att få klarhet i vad som hänt honom, vi är skyldiga Raoul detta, säger brorsdottern Marie Dupuy.

Hemlighåller den svenska regeringen fortfarande information om Raoul Wallenberg? Har det skett på begäran av andra länder? Vilka konsultationer hade Sverige med Ryssland under de senaste årtiondenas utredningar av fallet med den svenske diplomaten?

Det är bara några av de frågor anhöriga till Raoul Wallenberg vill ha svar på. 

80 frågor till regeringen

De skickar därför på måndagen en ”katalog” med cirka 80 frågor. Inte bara till regeringen, utan också till en rad myndigheter och organisationer. För två år sedan skickade de en liknande frågelista till Ryssland, som inte har gett några svar.

– Ryssarna har fått sin lista med frågor och nu får också olika svenska myndigheter sin lista. Efter mer än 70 år börjar det bli mer än dags att få svar på alla frågor som har ställts i decennier och få klarhet i vad som har hänt honom, skriver Marie Dupuy, dotter till Raoul Wallenbergs bror Guy von Dardel, i ett mejl.

– Familjen har alltid undrat varför det var så lite entusiasm från Sveriges sida att veta mer om Raouls öde. Om det hade varit annorlunda, hade han kanske kunnat komma hem som så många andra fångar. Vi kan inte låta bli att undra.

– Vi har ofta varit omringade av tystnad. Tystnad är talande, men förklarar inte allt. Jag är optimistisk om att Sverige kommer att öppna sina arkiv, efter så lång tid finns det ingen anledning att inte få tillgång till dem, skriver hon.


LÄS MER: Raoul Wallenbergs familj söker sanningen i Ryssland


"Vi är skyldiga Raoul detta"

Förutom till utrikesdepartementet skickas frågorna till Säpo, Krigsarkivet, Försvarets radioanstalt (FRA), Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) – och till Stiftelsen för ekonomisk historisk forskning inom bank och företagande (SEHFBF), som är släkten Wallenbergs arkiv.

– Vi är skyldiga Raoul detta. Mina tankar går först till Raoul. Inom familjen är vi alla stolta över honom, men vi har också lidit från första dagen han försvann, skriver Marie Dupuy.

– Mina tankar går också till vår far, aktiv inom svensk-ryska arbetsgruppen, som hoppades att få tillbaka sin bror levande. Under 1990-talet, när Ryssland öppnades, for han flera gånger per år till Ryssland med hopp att få se sin bror igen, skriver hon.

Stämde ryska säkerhetstjänsten

Marie Dupuy stämde förra året den ryska säkerhetstjänsten FSB sedan hon inte fått några svar på de frågor hon ställt till Ryssland.

Raoul Wallenberg räddade tiotusentals ungerska judar undan Förintelsen. Han försvann sedan han gripits av sovjetiska trupper i Budapest i januari 1945.

Frågorna har ställts samman av forskare inom Forskningsinitiativet för Raoul Wallenberg (RWI-70), ett internationellt nätverk med historiker, jurister, människorättsorganisationer, överlevare från Förintelsen och familjer till politiska fångar.


LÄS MER: Raoul Wallenberg har förklarats död 


”Inte maximala insatser”

– Sverige har inte gjort maximala insatser för att få klarhet i Raoul Wallenbergs öde. Det finns fortfarande mycket arkivmaterial som inte har släppts, säger Susanne Berger, historieforskare och grundare av RWI-70.

– Jag hoppas att vi tillsammans ska kunna utnyttja de här resurserna och besvara frågorna. Vi måste alla tillbakavisa tanken att det inte finns något mer vi kan göra, säger hon.

Forskarna i RWI-70 misstänker att Sverige kan undanhålla information om Wallenberg på begäran av andra länder. De pekar på att Sverige 1981 gick med på Israels önskemål att hålla viss information hemlig. Viss information om fallet Wallenberg kom från israeliska agenter i de dåvarande kommunistländerna – och Israel ville inte att dessa källor skulle röjas.

Därför vill forskarna ha svar på frågan om också andra länder, till exempel USA och Ryssland, har begärt att Sverige skulle hemlighålla uppgifter. Och om Sverige kom med liknande önskemål till andra länder.

Samtal Sverige–Sovjet

Forskarna vill veta vilka överläggningar Sverige och Sovjet hade innan medlemmar av Wallenbergs familj besökte Sovjet i oktober 1989 på särskild inbjudan av den sovjetiske ledaren Michail Gorbatjov. De vill också få information om diskussionerna mellan USA och Sverige innan den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s material om Wallenberg släpptes 1994. 

Och de undrar hur sådana hemliga samtal mellan länderna kan ha påverkar den tio år långa utredning av Wallenbergs öde som en officiell svensk-rysk arbetsgrupp genomförde på 1990-talet.

”Det står klart att ryska representanter vid flera tillfället undanhöll viktig information och dokumentation från vissa svenska medlemmar av arbetsgruppen, bland dem professor Guy von Dardel, Wallenbergs bror. Det finns allt fler bevis för att detta skedde avsiktligt. Det måste snarast klargöras vad svenska representanter visste om detta agerande och hur de reagerade på att ryska representanter undanhöll information”, skriver Susanne Berger som var konsult till den svensk-ryska arbetsgruppen på 1990-talet.


LÄS MER: Jakten på sanningen om Wallenberg i KGB:s arkiv 


Kopplingar till underrättelsetjänst?

Hon tror att Sverige fortfarande kan sitta på information som skulle kunna besvara en rad öppna frågor. Till exempel om det fanns några aspekter av Raoul Wallenbergs arbete utöver den rent humanitära verksamheten som skulle ha kunnat väcka Sovjets misstankar. 

Som kopplingar till svenska eller andra underrättelsetjänster, möjliga förhandlingar om en separatfred eller sonderingar från västmakternas sida för att hålla Ungern utanför det sovjetiska blocket efter kriget.

– Stalin skulle ha betraktat allt sådant som brott mot den svenska neutraliteten. Eller som en fientlig handling av Sverige. Svar på dessa frågor kan klargöra varför Wallenberg greps och, kanske ännu viktigare, varför han inte släpptes, säger Susanne Berger.


Räddade 10 000-tals judar

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg räddade tiotusentals ungerska judar undan Förintelsen när han var stationerad i Budapest – bland annat genom att utfärda svenska skyddspass.

Sovjetiska trupper grep honom i Budapest den 17 januari 1945.

Enligt officiella sovjetiska uppgifter avled han i Lubjankafängelset i Moskva den 17 juli 1947. Han sågs också senare i sovjetisk fångenskap, enligt obekräftade uppgifter.

Raoul Wallenberg är hedersmedborgare i USA, Kanada, Israel, Ungern och Australien

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.