Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Raoul Wallenberg har förklarats död

Raoul Wallenberg har förklarats död av Skatteverket. "Han ska anses ha dött den 31 juli 1952", skriver myndigheten.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Raoul Wallenberg har förklarats död av Skatteverket. "Han ska anses ha dött den 31 juli 1952", skriver myndigheten.

Wallenbergs god man hade ansökt till Skatteverket om att få diplomaten dödförklarad.

Diplomaten Raoul Wallenbergs öde är fortfarande ett mysterium efter att han försvann 1947. Martin Gärtner, verksam vid SEB, har fungerat som god man för Wallenberg. Gärtner ansökte vid Skatteverket om att Wallenberg skulle dödförklaras.

"Wallenberg har inte anmält sig"

"Skatteverket har genom kungörelse kallat Raoul Wallenberg att anmäla sig till Skatteverket senast den 14 oktober 2016", skriver myndigheten i sitt beslut. Skatteverket uppmanade även personer som kunde ha upplysningar om Wallenberg att höra av sig.

"Raoul Wallenberg har inte anmält sig. Det har inte heller på annat sätt kommit fram att han lever. Därmed finns det förutsättningar att dödförklara honom", skriver Skatteverket i beslutet.

Myndigheten har beslutat att hans dödsdag ska sättas till den 31 juli 1952.

Räddade judar i Ungern

Wallenberg är ihågkommen för att han lyckades rädda tiotusentals judar undan Förintelsen i det av nazisterna ockuperade Ungern. Han kom till Budapest 1944 och greps i januari 1945 då staden belägrades av den sovjetiska Röda armén. Sovjetiska myndigheter anklagade honom först för spioneri. Han försvann och enligt företrädare för Sovjetunionen ska han ha avlidit den 17 juli 1947 då han var fängslad i Moskva. Men uppgifterna har ifrågasatts.

I samband med att Gärtner lämnade in en begäran till Skatteverket om att Wallenberg skulle dödförklaras, lämnade familjen Wallenberg ett budskap om att man "nu har beslutat att låta Raoul vila i frid".

Höll privat minneshögtid

En privat minneshögtid hölls vid Kappsta på Lidingö i Stockholm.

"Vi mindes den kreativa, engagerade unge mannen som fylld av handlingskraft infriade de högsta kraven på medmänsklighet genom att rädda människor i nöd. Vi sörjde och sörjer att hans liv i frihet blev för kort, att han aldrig själv blev räddad, att hans öde förblir okänt."

Wallenberg föddes 1912 och utbildade sig i USA till arkitekt. Under en period arbetade han även som affärsman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.