Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ranstorp om varningen: IS-filmer kan ligga bakom

Ranstorp konstaterar att säkerhetsläget förändrats sedan LVU-kampanjen mot Sverige inleddes, tillsammans med påskkravallerna och den senaste koranbränningen som lett till massiva protester.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan tror att underrättelseinformation om IS-propaganda kan ligga bakom de nya uppmaningarna.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

USA och Storbritannien varnar sina medborgare för möjliga terrorattacker i Sverige.

Anledningen kan vara nya IS-videor som uppmanar till dåd efter koranbränningarna, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Säkerhetsläget har förändrats gradvis sedan LVU-kampanjen.

Under gårdagen gick den amerikanska ambassaden ut med en varning, vilket Storbritannien redan gjort.

De uppmanade medborgare att undvika folkmassor på grund av möjliga terrorattacker efter koranbränningarna.

Bakgrunden är underrättelseinformation, sannolikt ny IS-propaganda, tror terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan.

– Vad som är orsaken till detta, är jag rätt övertygad om, är att IS gått ut med två videos som riktar in sig mot kristna. Man vädjar i de här filmerna att man inte ska nöja sig med demonstrationer och hashtags.

”Vädjar om att attackera”

Propagandan liknar den som spriddes när IS etablerades, som handlade om att slå mot ”otrogna” med de metoder som finns tillgängliga, säger Magnus Ranstorp.

– Vad man ser på underrättelsesidan är att grupper går ut i sin propaganda och vädjar om att attackera i Europa och Sverige. 

Han konstaterar att säkerhetsläget förändrats sedan LVU-kampanjen mot Sverige inleddes, tillsammans med påskkravallerna och den senaste koranbränningen som lett till massiva protester.

Säkerhetspolisen meddelar att terrorhotnivån mot Sverige ligger kvar på en förhöjd nivå, men att den senaste tidens utveckling är ”problematisk”.

– Som vi har poängterat tidigare så har vi ju sett de senaste veckornas händelser och de reaktioner det har fått i omvärlden. Det är en problematisk utveckling som kan vara hotdrivande, säger Adam Samara, presskommunikatör på Säpo.

Hot mot Rasmus Paludan

Säkerhetspolisen följer personer i den våldsbejakande miljön, konstaterar Magnus Ranstorp, där de hela tiden delar information med andra länders underrättelsetjänster.

– Man är alltid orolig när man nämns i de här sammanhangen. Det finns en förhöjd hotbild, men det betyder inte att någonting kommer att hända. Det är generella direktiv som kommer i de här extremistkretsarna, och Säkerhetspolisen har järnkoll på de individer som utgör ett attentatshot.

Hur säkerhetsläget och hoten mot Sverige utvecklas är svårt att säga, säger Magnus Ranstorp.

Mycket av hoten riktas också direkt mot Rasmus Paludan.

– Ju mer Paludan håller på, desto mer tillskuret blir hans liv. Jag är säker på att danska myndigheter inte är så jätteglada på honom. De har redan gått igenom hela karikatyrkrisen.


Så såg protesterna i Afghanistan ut

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.