Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp kan det mycket väl inträffa ett nytt terrordåd i Sverige i närtid. Foto: SVEN LINDWALLEnligt terrorforskaren Magnus Ranstorp kan det mycket väl inträffa ett nytt terrordåd i Sverige i närtid. Foto: SVEN LINDWALL
Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp kan det mycket väl inträffa ett nytt terrordåd i Sverige i närtid. Foto: SVEN LINDWALL
IS-anhängare utanför Raqqa i Syrien 2015. Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITEIS-anhängare utanför Raqqa i Syrien 2015. Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE
IS-anhängare utanför Raqqa i Syrien 2015. Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Ranstorp: IS-anhängare på väg till Sverige just nu

Publicerad

Ett dussintal IS-anhängare är just nu på väg hem till Sverige. 

Det säger terrorforskaren Magnus Ranstorp som i kväll medverkar i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

– Det kan mycket väl inträffa ett nytt terrordåd i Sverige i närtid. 

Samtidigt som rättegången mot Rakhmat Akilov pågår i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt konstaterar den internationellt erkände terrorforskaren Magnus Ranstorp att ett dussintal svenska medborgare, som stridit för terrororganisationen IS, är på väg hem till Sverige. 

– Det som hindrar dem är att deras barn inte kan följa med eftersom de saknar pass. 

Enligt nyhetsbyrån AP väntas USA:s försvarsminister Jim Mattis inom kort kräva att de länder som har medborgare i IS-lägren ska ta hem sina landsmän. 

Ranstorp: "Mycket allvarlig"

– Det skulle vara mycket allvarligt säkerhetsmässigt om de här individerna kom tillbaka, konstaterar Magnus Ranstorp, och fortsätter: 

– Vi har redan fått hem 150 stycken, och de allra flesta har helt obehindrat åkt rakt från Raqqa och världens hemskaste terrororganisation till en lägenhet i Göteborg, Stockholm eller till andra platser i Sverige. 

 

 

TIDIGARE AVSNITTHär hittar du "Bara Politik" 

 

Enligt Ranstorp beror det på att Sverige varit senfärdiga när det gäller både lagstiftning och förebyggande insatser. 

Den sjunde april har det gått ett år sedan terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm och just nu pågår rättegången mot Rakhmat Akilov. Hur kommer att dömas?

– Han har ju erkänt brottet och det är en gedigen utredning. Jag är imponerad över hur åklagare och polis har skött detta. Han kommer att dömas. 

Samtidigt fortsätter jakten på de personer som Akilov haft kontakt med inför terrordådet.

”IS-ledare har eldat på”

– Han har definitivt stått i kontakt med ledande personer inom IS som har eldat på. Det pågår nu en jakt på dessa, och det är inte bara Sverige som letar. Det innebär att det här inte är slut med en fällande dom. Han kommer att dömas, men jakten kommer att fortgå. 

Hur ser du på risken för nya terrorattentat i Sverige?

– Den är väldigt allvarlig eftersom vi har en växande skara av individer som är kapabla att begå terrorbrott. 

Enligt Ranstorp får Säkerhetspolisen varje månad cirka 6 000 underrättelser som har med terrorism att göra. 

– De har fullt upp med att avstyra detta, men det kan mycket väl inträffa ett terrordåd i Sverige i närtid. 

Kvällens "Bara Politik" sänds i Expressen TV klockan 19.00. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag