Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rania Makadsi, 18, är finalist i forsknings-SM

Rania Makadsi (t.h.) hade med sig Elyama Haddad (t.v) som medarbetare i projektet. Elyama Haddad hade dock passerat åldersgränsen för att delta i SM.
Foto: Privat
Rania Makadsi undersökte hydroponisk odling i sitt projekt.
Foto: Privat

Forsknings-SM, utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. 

Bland finalisterna finns Rania Makadsi, 18, från Täljegymnasiet i Södertälje. 

– Det känns helt fantastiskt! Verkligen så kul, säger hon. 

I sitt projekt har Rania Makadsi, tillsammans med medhjälparen Elyama Haddad, undersökt hur tillväxten av sallad skiljer sig i ett så kallat ”deep water culture”-system med en näringslösning som är organisk, oorganisk och en blandning av båda. 

Slutsatsen blev att blandningen var bättre för både tillväxt och natur. 

Detta har tagit Rania Makadsi hela vägen till final där hon kommer vara med och göra upp om stipendier och priser värda 500 000 kronor. Dessutom har hennes odlingsprojekt belönats med Vattenpriset i semifinalen.

– Både Elyama och jag är oerhört tacksamma och glada över att åtminstone en av oss kunde ta vidare arbetet till final i Unga Forskare och dessutom vinna Vattenpriset 2021. Vi kan fortfarande inte förstå det. Det betyder så mycket för oss och motiverar oss till att fortsätta kämpa och ständigt utvecklas till det bättre, säger hon. 

Brinner för hållbar odling

Rania Makadsi berättar att hydroponisk odling, det vill säga att odla i vatten som hon gjorde i sitt projekt, ligger henne varmt om hjärtat. Hon säger att den typen av odling skulle kunna vara ett mer hållbart alternativ till de traditionella odlingsmetoderna. 

– Samhället vi lever i i dag är präglat utav en konventionell odling. Dagens samhällsproblematik kring odling fokuserar på odlingsmetoder som kan försörja befolkningen med en mer hållbar produktion som är mindre utrymmeskrävande och har en låg vattenförbrukning. Varför inte hydroponisk odling, undrar vi?

Finalen hålls 22–29 mars i form av en digital utställning. Utöver att priser och stipendier delas ut kommer även Sveriges Unga Forskningslandslag att utses. Rania Makadsi är dock mer än nöjd med att ha tagit sig så här långt, säger hon.

– Oavsett om vi vinner eller inte så var detta en upplevelse som jag för resten av mitt liv kommer minnas. 

William odlar ett halvt ton grönsaker på 20 kvadrat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.