Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rånarnas tabbar
vid bankrånet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rånarna öppnade eld mot polisen - innan de blivit upptäckta.
Foto: Läsarbild

De fick inte med sig några pengar från bankrånet i Täby norr om Stockholm. 

De sköt mot polisen innan de blivit upptäckta.

Och en av dem gick in på ett gatukök för att äta - bara en halvtimme efter en skottväxling med polisen. 

Här är misstagen som gjorde att de två misstänkta bankrånarna kunde gripas efter mindre än två timmar. 

Strax före klockan nio på morgonen körde de misstänkta rånarna in en stulen Saab i Handelsbanken i Näsbypark i Täby norr om Stockholm. Rånarna, som var beväpnade med automatvapen, lämnade platsen bara minuter senare. 

Två timmar efter rånet greps två män, en 35-åring och en 24-åring, för rånet. Båda har ett gediget brottsregister och är tidigare dömda för grova brott. 

2004 fritogs 35-åringen, dömd till ett sexårigt fängelsestraff, från Norrtäljeanstalten av maskerade och beväpnade män. Efter fyra dagar på flykt greps han och straffades med ytterligare två år. Fyra år senare dömdes han för rånförberedelser.

24-åringen var vid tiden för bankrånet villkorligt frigiven från ett treårigt fängelsestraff. 

Enligt Handelsbanken kom rånarna inte över några pengar.

En dryg halvtimme efter rånet får polisen syn på en bil som verkar misstänkt på E18 i höjd med Stäket. De har då ingen aning hur rånarnas flyktbil ser ut. Men när de följer efter bilen - en mörk Audi - öppnar rånarna eld och träffar den efterföljande polisbilen i framrutan. 

"Ingen tvekan"

Kulan gick mellan poliserna i bilen och ingen skadas. 

– Då är det ingen tvekan om att det är rånarna, säger Lars Byström, presstalesman för Stockholms länskriminalpolis.

Efter skottlossningen förföljs flyktbilen mot Kungsängen. Vid Kungsängens pendeltågsstation skjuter rånarna återigen mot polisen som då besvarar elden. Ingen person kom till skada under skottväxlingen. 

Rånarnas flykt fortsatte sedan vidare. Men polisens helikopter kunde följa efter dem och inte långt senare påträffades Audin dumpad i ett skogsområde i Bro. Enligt polisen hittades ett skarpladdat automatvapen i bilen. Enligt Expressens uppgifter ska det röra sig om en kalasjnikov. 

Greps när han beställt mat

Den 35-årige mannen greps först. Efter att bilen dumpats gick han in på ett gatukök i Bro. Han beställde mat och stod och väntade på sin beställning när polisen grep honom.

– De tog honom här inne, säger ett vittne som var på plats.

Vittnet uppfattade inte att mannen betedde sig annorlunda.

– Han kom in hit och uppförde sig som alla andra.

Den andra mannen, 24-åringen, kunde gripas efter att polishelikoptern sett honom springa in i en fastighet inte långt ifrån där flyktbilen lämnades. 

Fyra släppta efter förhör

De båda anhölls senare skäligen misstänkta för försök till grovt rån och försök till mord.

I samband med att de misstänkta rånarna greps togs fyra personer in för förhör. Samtliga släpptes sedan på fri fot på torsdagskvällen. 

Polisen utesluter inte att fler personer kan komma att gripas. 

– Vi försöker nu fastställa om det finns fler personer att vidta åtgärder mot, säger Lars Byström.

Ingen person skadades i samband med rånet på Handelsbanken. Bankkontoret stängdes och personalen fick hjälp att hantera chocken.

Expressen.se har sökt de misstänkta männens advokater.

Så kunde de misstänkta rånarna gripas

08.52: En bil kör in i Handelsbankens kontor i Näsbypark i Täby norr om Stockholm.

08.54: Rånarna lämnar banken i en mörk Jeep.

09.30: En polisbil uppmärksammar en mörk Audi. De misstänkta rånarna avlossar då skott mot polisbilen och träffar vindrutan. Ingen skadas.

09.37: Skottväxling utbryter mellan polisen och de misstänkta rånarna i närheten av Kungsängens pendeltågstation. Ingen skadas.

10.10: En 35-årig man grips på ett gatukök misstänkt för bankrånet. Han anhålls senare av åklagare misstänkt för försök till grovt rån och försök till mord.

10.23: Två personer tas in för förhör om bankrånet. Kort senare tas ytterligare två personer in för förhör.

10.46: En 24-årig man grips misstänkt för bankrånet. Han anhålls senare av åklagare misstänkt för försök till grovt rån och försök till mord.

19.45: De fyra personerna som tagits in för förhör släpps på fri fot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.