Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rånarna fostrade till brottslingar

Minst tre av de fyra rånarna har känt varandra sedan länge. De har alla en liknande bakgrund och kom in i den kriminella världen i låg ålder.
Sedan dess har brotten och våldet blivit allt grövre.
Polisen misstänker att kvartetten kan ha varit inblandad i flera av de rån som ägt rum mot värdetransporter det senaste året. Enligt polisen finns det ett 50-tal kriminella i Sverige som är inblandade i de olika och ofta framgångsrika värdetransportrånen. Olika uppgifter De inblandade har alla olika uppgifter - allt från planering, leta färdvägar och flyktvägar, att stjäla och placera ut flyktbilar till att gömma rånarna. Den döde och de tre på flykt från Bräkne-Hoby var ansvariga för själva rånet. De var utrustade med tunga vapen och tvekade inte att skjuta. Värdetransportrånen är en ganska ny form av brottslighet. Anledningen är att bankerna nästintill blivit omöjliga att råna. Värdetransporterna innehåller ofta stora summor pengar. 43 miljoner i rånbyte Förra sommaren rånades en transport på Arlanda på 43 574 750 kronor i olika valutor. Det är den största summan hittills i Sverige. Tillvägagångssättet i onsdags kväll gör att polisen söker jämförelser med andra värdetransportrån.

29-åringen var med i Fittja Boys

Polisen jagar 29-åringen för andra gången. Nu för rånet i Bräkne-Hoby med flykt över Hemsjö. För ett år sedan för rån och skott mot poliser inne i Karlskrona och med gömställe i Hemsjö. 29-åringen från en förort till Stockholm var redan före besöken i Blekinge känd av polisen från rånarkretsar. Han hade en dom på sig från mars 2 000 för förberedelse till rån, narkotikabrott och vapenbrott. För det fick han fängelse i ett år och fyra månader. Innan dess hade han dömts för häleri. Fittja Boys Han tillhörde det ungdomsgäng som kallats för Fittja Boys. Flera av ungdomarna från Fittja Boys hamnade i tung kriminalitet. 29-åringen hade dock arbete som snickare och byggnadstekniker. Förra året blev han även delägare i en firma som sålde köksinredningar. Väpnat rån Förra året greps han som misstänkt för ett väpnat rån mot väktare inne i Karlskrona. Flykten från rånet blev dramatisk. Rånarna sköt mot polisen och kom undan. Spaningen efter det rånet ledde polisen till Skrubbeboda gamla skola. Där fanns 29-åringen hos en kriminell bekant som odlade cannabis. Skrubbeboda gamla skola ligger alldeles utanför byn Hemsjö där rånarna från i förrgår släppte av väktaren de tagit som gisslan. Den jagade 29-åringen känner till trakten. Det är nästan på dagen ett år sedan det förra rånet som skedde 4 juli 2002. Bevisen räckte inte för att döma någon. När 29-åringen kom till Blekinge i år var polisen förvarnad. Man hade god kontroll på hur han rörde sig.

Dömdes första gången som 16-åring

Barndomen var normal och förhållandet till föräldrarna gott. Men i tonåren började problemen. Nu jagas 26-åringen som misstänkt för värdetransportrånet i Bräkne-Hoby. 26-åringen var bara sex månader gammal när han kom till Sverige från Turkiet. Barndomen var normal och förhållandet till föräldrarna gott. Problem i skolan Problemen startade när han började i högstadiet. Plötsligt dök sonen inte upp på lektionerna. Hans mamma och pappa oroades över sin äldste son och skickade honom därför till en bekant i Tierp för miljöombyte. Där avslutade han den sjunde årskursen. Men förbättringen var kortvarig. 26-åringen avslutade aldrig grundskolan trots en del skolbyten. - Jag var för stökig så jag fick inte gå kvar, berättade han i en personutredning. Inte heller nio månaders vistelse i det gamla hemlandet Turkiet kunde ändra på hans destruktiva beteende. 16 år gammal dömdes han för första gången för bland annat misshandel och grov stöld. I dag är han återigen åtalad för grov misshandel. 26-åringen, och hans nu flyende rånkumpan, tillhörde tidigare det i Stockholm löst sammansatta Fittja Boys som försörjde sig på alla typer av brott. För fem år sedan dömdes han till fyra års fängelse för försök till grovt rån. Det rånet bär många likheter med det misslyckade rånet i Bräkne-Hoby i förrgår. Tillsammans med tre kumpaner kom 26-åringen till den lilla uppländska orten Österbybruk i en stulen Volvo S 70. Automatvapen Männen bar rånarluvor och var beväpnade med ett skarpladdat automatvapen. Målet var att råna Föreningssparbanken och Handelsbanken. Rånen misslyckades men chockade personalen svårt. Han har inte haft några inkomster sedan han muckade.

Döde rånaren var tidigare dömd för mord

Tiden i frihet blev kort för 29-åringen. I fjol muckade han från ett tioårigt fängelsestraff för mord. I förrgår sköts han till döds på en regnig gata i Bräkne-Hoby. Det mesta såg ljust ut för 29-åringens återanpassning i samhället. Hösten 2001 skrev han in sig vid Stockholms universitet för att läsa juridik. Pluggade juridik Studierna gick bra. 68 poäng hann mannen läsa innan allt tog slut i förrgår kväll på en regning gata i Bräkne-Hoby i Blekinge. Den sista tentan före sommaren - 12 poäng i straffrätt, ett ämne han hade personlig erfarenhet av - hann han aldrig skriva. 1996 dömdes han till tio års fängselse för det uppmärksammade Mullsjömordet. Sköt en kamrat Året innan sköt 29-åringen en jämnårig kamrat i buken med ett avsågat hagelgevär. Sedan avlossade han ytterligare några skott mot hakan och handleden. Därefter skars offrets händer och vänstra fot av, kroppen gömdes sedan i en grusgrop. Men det var inte första gången han dömdes för brott. Han växte upp med sin ensamstående mamma i en Stockholmsförort, det saknades ofta pengar i den lilla famljen. Pappan hade han aldrig någon kontakt med. En personutredning slog fast att han "saknat stödet av en fadersgestalt i alla år". I mellanstadiet blev han mobbad och skolkade därför ofta. Slutbetyget i nian hamnde på 1,9 i medel. Bilstölder Därefter började en period av bilstölder och inbrott. Enligt polisen var 29-åringen medlem i Grimstaligan, ett ökänt ungdomsgäng från västra Stockholm där flera av medlemmarna gått vidare till tung kriminalitet. 1989 omhändertogs han och hamnade på ett ungdomshem. Men vistelsen fick inte 29-åringen att sluta med kriminalitet. Under åren som följde dömdes han för bland annat bilstölder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.