Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rånare jagas – kan ha koppling till Sverige

Rånarna blockerade vägen genom att tända eld på en personbil som användes vid rånet.Foto: Ilari Törönen
Gärningsmännen är på fri fot efter ett dramatiskt värdetransportrån nära finska staden Salo i torsdags.

De misstänka rånarna öppnade eld mot värdetransporten och tände eld på flyktbilen vid det dramatiska rånförsöket som inträffade i Finland i torsdags.

Nu utreder den finska polisen ifall rånet kan ha kopplingar till Sverige.

– Det har aldrig tidigare varit ett sådant här tillvägagångssätt, säger Heikki Topi-Hulmi, kriminalkommissarie vid Centralkriminalpolisen i Finland.

Flera gärningsmän är på fri fot efter ett dramatiskt värdetransportrån i närheten av den finska staden Salo i torsdags.

En värdetransport blockerades av flera bilar på motorvägen och rånarna blockerade även vägen bakom bilen genom att tända eld på en personbil som användes vid rånet. Sedan öppnade rånarna eld mot värdetransporten med automatvapen. De maskerade gärningsmännen ska även ha hotat med sprängmedel och tvingat föraren ut ur bilen, skriver finska Iltalehti.

Efter det dramatiska rånförsöket flydde förövarna till en bensinstation i närheten, där de övergav sina bilar och flydde med andra bilar. Rånarna ska inte ha lyckats komma över något byte. I förundersökningen har det framkommit att den kamera som övervakar platsen där rånet inträffade plötsligt slutade fungera – precis innan rånet. Det har även framkommit tecken på att rånarna hade sprängmedel i sina bilar, skriver finska Mtv.

Gärningsmännens nationalitet är fortfarande okänd för den finska polisen, men några av de maskerade gärningsmännen ska ha talat finska.

Nu rapporterar tidningen Hufvudstadsbladet om att den finska polisen utreder rånarnas kopplingar till Sverige, eftersom att värdetransportrånen är flest till antalet i hela Europa på de svenska vägarna.

"Lärt sig från Sverige"

Heikki Topi-Hulmi, kriminalkommissarie vid Centralkriminalpolisen i Finland säger att den finska polisen inte uteslutit att förövarna kan vara svenskar.

– Tillvägagångssättet har man lärt sig från Sverige så i den bemärkelsen är det möjligt och därför tar vi hänsyn till det även i förundersökningen, säger han.

Enligt kriminalkommissarie Heikki Topi-Hulmi har ett liknande rånförsök aldrig tidigare inträffat i Finland.

– Det har aldrig tidigare varit ett sådant här tillvägagångssätt, att man har bränt bilar, säger han.

Han nämner att det i tidigare fall funnits kopplingar till Sverige och att värdetransportrånen generellt är internationell verksamhet.

– I den bemärkelsen tar vi även hänsyn till att förövare kan vara från Sverige. Men vi har inga bevis för det, säger han.

Heikki Topi-Hulmi påpekar dock att den finska polisen ofta har ett tätt samarbete med den svenska polisen även i andra ärenden och att det inte är unikt för detta fall.

Vanligt i Sverige

Värdetransportrånen är sällsynta i Finland. I Sverige rånas uppemot 20 till 30 värdetransporter varje år (30 stycken 2014), enligt svenska YLE.

Misstankarna om att svenska rånare tar sig till grannländerna för att utföra värdetransportrån väcktes redan år 2007. Då greps flera svenskar i ett stort tillslag i den finska staden Åbo. Svenskarna misstänktes för att ha deltagit i ett grovt beväpnat rån mot en värdetransport.

Till vardags levde de svenska rånarna ett rikt medelklassliv med dyra bilar och lägenheter på flotta adresser i Stockholm. "Hjärnan" bakom kuppen var en svensk man i 40-årsåldern och de svenska männen utgjorde kärnan i gruppen som utförde rånet i Finland för nio år sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.