Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rånare i Farsta sköt mot polisen

Foto: LÄSARBILD

Ett växlingskontor i Farsta centrum rånades av flera tungt beväpnade personer.

I samband med att rånarna lämnade brottsplatsen öppnade de eld mot polis.

På onsdagsmorgonen ville polisen inte uppge hur jakten efter rånarna hade gått under natten.

Polisen ryckte ut till Farstagången i Farsta centrum vid 19.34 på tisdagskvällen, efter att ett digitalt larm utlösts på ett växlingskontor.

– När vi åker dit så får vi veta att det är ett skarpt läge. Det är beväpnade personer som har försökt ta sig in, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

I samband med att gärningsmännen lämnade brottsplatsen tände de eld på en bil som använts i samband med rånet. De lämnade sedan platsen i en svart Audi och körde söderut på Farstavägen. Då var polisen ännu inte på plats men på väg till brottsplatsen mötte man ett fordon som körde i hög hastighet i motsatt riktning.

– Poliserna som har följt efter dem har blivit beskjutna, säger Albin Näverberg.

Enligt polisen ska det röra sig om tyngre vapen. Jakten skedde i tätbebyggt område och polisen har inte besvarat elden. Ingen ska ha skadats av skotten.

– Det är inte någon pistol det handlar om, utan det är gevärsliknande föremål, säger Albin Näverberg.

Jagas av alla poliser i tjänst

Ett stort polisuppbåd söker nu efter rånarna som fortfarande är på fri fot. Även nationella insatsstyrkan har satts in och åker under kvällen till olika tipsplatser.

– Alla poliser i tjänst som inte har andra uppdrag just nu tas i anspråk för det här. En del poliser som slutför sin tjänstgöring för dagen fortsätter också vidare så vi kommer att kunna behålla en stor personaltäthet, säger Albin Näverberg.

– Vi har tyvärr inte tillgång till någon helikopter nu. Det hade varit guld värt men det har vi inte.

Räddningstjänsten släckte branden vid bilen som användes vid rånet. Kort därefter släckte man även ytterligare två bilar och en sprängmatta som antänts i närheten av Sköndals kyrka.

– Man sätter dem i samband med rånet, säger Roger Sverndal, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Polisen klassar brottet som en "särskild händelse" och en speciell stab har tillsatts för utredningen. En förundersökning är inledd med försök till mord och försök till grovt rån som huvudrubriceringar.

Under tisdagskvällen är Farstagången avspärrad och många poliser finns på plats.

– Utredare jobbar stenhårt nu tillsammans med tekniker och så försöker vi säkra den bevisning som finns på plats, säger Albin Näverberg.

"Drog bort dörr och skyltfönster med bil"

Tara som bor i området bevittnade händelsen och berättar för Expressen.se att hon satt på balkongen när hon hörde ett högt sågliknande ljud. Hennes man sprang ned för att ta reda på var ljudet kom ifrån och kunde kort därefter konstatera att det rörde sig om ett rån med minst fyra gärningsmän som kört upp en stor vit bil till entrén vid växlingskontoret.

– Sedan använde de en kedja och drog bort dörren och skyltfönstret med bilen, säger hon.

Det är samma bil som antändes i samband med att gärningsmännen lämnade platsen.

Hon säger att rånarna befann sig inne på växlingskontoret under flera minuter innan de gav sig i väg. Några minuter senare hördes den första polissirenen.

– Så fort den första sirenen slogs på så hörde man skotten. Tre eller fyra stycken, säger hon.

På onsdagsmorgonen var polisen förtegen om hur arbetet hade gått under natten. 

– Av utredningsskäl går vi inte ut med något mer just nu. Det är status quo informationsmässigt helt enkelt, sade Albin Nävermark på Stockholmspolisens ledningscentral vid sjutiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.