Det är oklart vad rånarna kom över i rånet mot Stockholms Auktionsverk. Foto: Janne Åkesson
Det är oklart vad rånarna kom över i rånet mot Stockholms Auktionsverk.  Foto: Janne Åkesson

Rån på Stockholms Auktionsverk

Publicerad
Uppdaterad
Två beväpnade rånare slog till mot Stockholms Auktionsverk vid lunchtid på fredagen.
Verket förvarar i dagarna konst för miljontals kronor, bland annat Anders Zorns kända akvarell "Kärleksnymf".
- Det var inga stora värden som togs. Men det var väldigt chockartat för alla, säger Anna Hamilton, informationschef på Stockholms Auktionsverk.
I tisdags öppnades visningen inför Auktionsverkets Klassiska auktion, med ett utropsvärde på 86 miljoner kronor. Paradnumret är Anders Zorns akvarell "Kärleksnymf", värderat till tio miljoner kronor.

Rånarna fortfarande på fri fot

Vid lunchtid i dag slog två beväpnade rånare till mot Stockholms Auktionsverk. Larmet kom in till polisen klockan 12.02 och rånarna är fortfarande på fri fot.
Polisen uppger att gärningsmännen var beväpnade med tillhyggen och hotade personalen, men ingen person ska ha fått några fysiska skador. Enligt vittnesuppgifter flydde rånarna från platsen i en röd personbil.
Polisen hittade sedan gärningsmännens flyktbil på Kommendörsgatan, som är en tvärgata till Nybrogatan.
Rånarna lämnade en misstänkt väska på platsen som undersöktes av bombtekniker. Det visade sig sedan att väskan bara innehöll skrot.

Söks med polishelikopter

Ett stort antal polispatruller och polishelikopter söker fortfarande efter rånarna.
Enligt uppgift till Expressen.se kom inte rånarna över något av större värde.
- Det var inga stora värden som togs. Men det var väldigt chockartat för alla. Jag kan tyvärr inte säga mer. Just nu sitter jag med en väldigt ledsen kollega här. Vi håller på att förhöras av polisen, hela personalen ska samlas sedan, säger Anna Hamilton, informationschef på Stockholms Auktionsverk.
Ett vittne som TT talat med var där för att titta på föremålen inför auktionen. Det var väldigt mycket folk i visningsrummet, mest äldre.
- Jag hör röster, sen kommer en kille inrusande och tog tag i en vakt och skrek: Ta mig till guldet, ta mig till guldet! och så fick vakten en pistol i ryggen, säger kvinnan och fortsätter:
- Det var ingen cool typ, utan hysterisk, det hörde man på rösten. Det var läskigt. Han skrek: Jag skjuter, jag skjuter dig i huvudet!

Slängde sig på golvet

Hon berättar att övrig personal slängde sig på golvet och låg under borden. Själv försökte hon gömma sig bakom en skärm. Sen hörde hon höga smällar när rånaren slog sönder monterglas. Hon uppfattade det som att rånaren hade något vitt lindat runt huvudet som maskering.
Hon uppskattar tiden som rånet varade till några minuter. När polisen kom fick de som var kvar i lokalen gå ut via något slags personalutgång, inte genom entrén där rånarna placerat ett misstänkt föremål.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag