Krossade rutor efter att en bil forcerat en guldsmedsbutik i Stockholm. Foto: Stefan JohanssonKrossade rutor efter att en bil forcerat en guldsmedsbutik i Stockholm. Foto: Stefan Johansson
Krossade rutor efter att en bil forcerat en guldsmedsbutik i Stockholm. Foto: Stefan Johansson
Polisen jagar nu en svart BMW och uppmanar allmänheten om hjälp. Foto: LäsarbildPolisen jagar nu en svart BMW och uppmanar allmänheten om hjälp. Foto: Läsarbild
Polisen jagar nu en svart BMW och uppmanar allmänheten om hjälp. Foto: Läsarbild
– Jag såg en man med gevär som stod utanför guldbutiken. Sedan riktade han det mot oss, som hade kommit för att kolla vad som hänt, säger George Jibrael som arbetar i en närliggande butik. Foto: Privat– Jag såg en man med gevär som stod utanför guldbutiken. Sedan riktade han det mot oss, som hade kommit för att kolla vad som hänt, säger George Jibrael som arbetar i en närliggande butik. Foto: Privat
– Jag såg en man med gevär som stod utanför guldbutiken. Sedan riktade han det mot oss, som hade kommit för att kolla vad som hänt, säger George Jibrael som arbetar i en närliggande butik. Foto: Privat
Förödelsen efter attacken.Förödelsen efter attacken.
Förödelsen efter attacken.
Gärningsmännen forcerade butiken med en bil och flydde i en annan.Gärningsmännen forcerade butiken med en bil och flydde i en annan.
Gärningsmännen forcerade butiken med en bil och flydde i en annan.

Rån mot guldbutik – skott har avlossats

Publicerad

Minst tre beväpnade gärningsmän körde in en bil och forcerade en guldsmedsbutik utanför Stockholm.

I samband med rånet ska flera skott ha avlossats – men ingen är fysiskt skadad.

– Jag såg en man med gevär som stod utanför guldbutiken. Sedan riktade han det mot oss, som hade kommit för att kolla vad som hänt, säger George Jibrael som arbetar i en närliggande butik.

Under eftermiddagen meddelade polisen att man har hittat gärningsmännens flyktfordon.

Larmet om rånet vid en guldsmedsbutik i Hallunda centrum i Botkyrka utanför Stockholm inkom till polisen vid klockan 10.31. Då hade gärningsmännen forcerat sig in i köpcentrat genom att köra en bil genom dörrarna.

Inledande uppgifter från polisen berättade att flera personer hade tagit sig in i guldbutiken med vapen.

– Man har avlossat skott i luften, inga personer är fysiskt skadade, säger Hesam Akbari, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Rör det sig om automatvapen?

– Enligt vittnesuppgifter kan det ha funnits automatvapen, men det är för tidigt att slå fast, säger Hesam Akbari.

Gärningsmännen tog sig sedan från platsen med en okänd mängd smycken som byte.

Flyktbilen hittades av privatperson

Bilen som rånarna lämnade platsen i är sedan tidigare anmäld stulen. Vid klockan 15.45 på onsdagseftermiddagen meddelade polisen att man hade hittat den svarta BMW:n som polisen sökt efter. Den hittades på en gångväg i Norsborgsområdet.

– Det var en privatperson som hittade den och ringde in till oss, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Bilen kommer nu att undersökas av tekniker, både före och efter bärgning. Polisen hoppas då hitta spå som kan leda dem till de som utförde rånet i Hallunda.

Rånarna använde också en mindre röd bil för att komma in i butiken. Den är nu bärgad från platsen och polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning av den.

Efter händelsen jagades gärningsmännen av ett stort antal poliser, både på marken och från luften med hjälp av polishelikopter.

Vittne: Siktade på oss med vapen

George Jibrael, 32, jobbar på Audio Video som ligger endast ett 20-tal meter från den rånade guldbutiken. Han berättar:

– Vi hörde en smäll och jag sprang direkt ut och kollade vad som hände. Då såg jag en man med gevär som stod utanför guldbutiken. Sedan riktade han det mot oss, som hade kommit för att kolla vad som hänt, säger George Jibrael.

– Det såg ut som en AK4:a eller AK5:a.

En Kalasjnikov?

– Ja.

Han varken hörde eller såg någon skottlossning.

– Smällarna som hördes var nog att bilen backade in i butiken. De körde fram och tillbaka upprepade gånger, kanske tre-fyra gånger, för att göra sönder glaset så de kunde ta sig in i butiken, säger George Jibrael.

Men polisen utgår ännu ifrån att skott kan ha avlossats vid rånet.

– Det är de uppgifter vi har initialt, så det får man titta på och höra mer med vittnen. Det är det som gäller, att skott ska ha avlossats, säger Carina Skagerlind.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag