Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ramberg rättas av Ygeman: 40 har åkt

Anders Ygeman gästar kvällens avsnitt av ”Bara politik”.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg hävdade att utvisningar inte verkställts.
Foto: Johan_Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg rättas av inrikesminister Anders Ygeman.

På Twitter har hon hävdat att det inte verkställs några utvisningar till Uzbekistan – landet som den terrormisstänkte Rakhat Akilov skulle ha utvisats till.

– 26 uzbeker har återvänt med tvång bara under de senaste två månaderna, säger inrikesminister Anders Ygeman i kvällens "Bara Politik – med Niklas Svensson".

Efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm hävdade Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg i måndags på Twitter:

"Till Uzbekistan verkställs inte utvisningar. Om beslut om utvisning inte kan verkställas saknas som regel grund att ta personen i förvar."

Detta som en förklaring till att den terrormisstänkte Rakhat Akilov inte utvisats – trots att det fanns ett sådant beslut.

Ministern rättar generalsekreteraren

Men nu rättar inrikesminister Anders Ygeman henne.

– De senaste två månaderna är det i storleksordningen 40 uzbeker som har återvänt från Sverige. Av dem är det 26 personer som har återvänt med tvång, varav hälften har återvänt till ett annat EU- eller EES-land, och hälften har återvänt till Uzbekistan, säger Ygeman i kvällens sändning av "Bara Politik – med Niklas Svensson".

Inrikesminister Anders Ygeman intervjuas om bland annat terrordådet i Stockholm.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Inrikesministern kommenterar också i programmet det faktum att polisen i dag har 12 500 öppna ärenden som rör personer som har avvikit efter utvisningsbeslut. Bara en bråkdel av dem utgör en säkerhetsrisk, enligt Anders Ygeman.

Ygeman: "Vet inte ens om det är någon"

– I myndigheternas mening måste det vara någon som du kan ha misstanke om, och som har vilja och förmåga att hota det svenska samhället. Om den viljan och förmågan inte har kommit till de svenska myndigheternas kännedom, så kan ju heller inte myndigheterna klassa dem som en säkerhetsrisk.

De är få, säger du, av de 12 500. Talar vi om tio individer?

– Jag vet inte ens om det är någon. Jag har inte de aktuella siffrorna på avvikelser i den delen.

När Expressen når Anne Ramberg hävdar hon att tweeten handlar om huruvida utvisningar kan verkställas mot den enskildes vilja efter avslag på asylansökan.

– Att med tvång verkställa utvisning till Uzbekistan var tidigare inte möjligt. Nu dock möjligt men med krav på stor restriktivitet, säger hon, och fortsätter:

– Detta följer av Europadomstens praxis och Utlänningslagen då en person som sökt asyl riskerar att utsättas för tortyr och även dödsstraff. Därför uppmanas myndigheterna att iaktta stor försiktighet i kontakter med Uzbekistanska myndigheter. I princip har i vart fall polisen uppgivit sig inte kunna verkställa med tvång över gränsen. Över 250 är därför kvar i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.