Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ramberg: Oanständigt att peka ut människor

I en ledartext i tidningen Advokaten skrev advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg om de kvinnliga ministrar som gått ut och berättat om egna upplevelser om sexuella trakasserier med anledning av #metoo. Foto: EXPRESSEN TV
Gymnasie– och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) har tidigare riktat kritik mot Ramberg.Foto: SVEN LINDWALL

Advokatsamfundets Anne Ramberg är i stort positiv till #metoo – men kritiserar nu samtidigt hur personer hängts ut i samband med uppropet. 

– När man i kölvattnet av de här uppropen pekar ut människor som saknar möjligheter att kunna försvara sig eller få sin sak prövad, det tycker jag är otillständigt.

I en ledartext i tidningen Advokaten skrev advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg om de kvinnliga ministrar som gått ut och berättat om egna upplevelser om sexuella trakasserier med anledning av #metoo. 

"Utan att ifrågasätta riktigheten av anklagelserna och utan att skuldbelägga offren finns skäl att i några fall ställa sig frågande till den mycket långfristiga passivitet som i övrigt resursstarka kvinnor enligt egna utsagor uppvisat”, skrev hon bland annat i artikeln. 

Av detta följde en hel del kritik, bland annat av gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S), som kritiserade Anne Ramberg bland annat för att likställa övergrepp med sexuella erfarenheter. 

När Expressen träffar Anne Ramberg på Advokatdagarna i Stockholm bemöter hon kritiken: ”Vi lever i ett fritt land. Det vore väldigt konstigt om folk inte skulle kunna ha synpunkter på vad jag skriver”.Foto: JOHAN_JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Anne Ramberg: Pekar ut människor som inte kan försvara sig

När Expressen träffar Anne Ramberg på Advokatdagarna i Stockholm bemöter hon kritiken. 

– Vi lever i ett fritt land. Det vore väldigt konstigt om folk inte skulle kunna ha synpunkter på vad jag skriver, säger och hon deklarerar att hon fortfarande står fast vid vad hon skrivit. 

Hon säger att hon tycker att uppropet är bra, men är negativ till hur bland annat medierna hanterat frågan. 

– Jag tycker att det är utomordentligt positivt. Just eftersom det kan bidra till att unga kvinnor vågar och kommer att berätta. 

– Men när man i kölvattnet av de här uppropen pekar ut människor som saknar möjligheter att kunna försvara sig eller få sin sak prövad, det tycker jag är otillständigt. Det finns flera sådana exempel i de här uppropen. Där har ju Expressen varit ledande som pekade ut en ledarskribent på en annan tidning. Det tycker jag är oanständigt. 

Justitieminister Morgan Johansson (S) om Rambergs uppmärksammade ledartext: ”Jag tycker att hon tagit i det här de senaste dagarna på ett bra sätt, jag vill inte recensera tidigare texter”.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Morgan Johansson: Arbetsgivarna måste ta det här på allvar

Även justitieminister Morgan Johansson (S) var på plats på Advokatdagarna. Han beskriver #metoo som en mäktig rörelse. 

– Det första är att arbetsgivare i olika sammanhang ska ta det här på allvar. Nu har det varit mycket fokus på advokatbyråerna och där har Advokatsamfundet en viktig röst, säger han. 

Angående Anne Rambergs uppmärksammade ledartext säger han: 

– Jag tycker att hon tagit i det här de senaste dagarna på ett bra sätt, jag vill inte recensera tidigare texter. Det viktiga är att Advokatsamfundet agerar nu och det gör man. 

LÄS MER: Ministerns uppmaning till juristerna

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.