I en ledartext i tidningen Advokaten skrev advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg om de kvinnliga ministrar som gått ut och berättat om egna upplevelser om sexuella trakasserier med anledning av #metoo. Foto: EXPRESSEN TVI en ledartext i tidningen Advokaten skrev advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg om de kvinnliga ministrar som gått ut och berättat om egna upplevelser om sexuella trakasserier med anledning av #metoo. Foto: EXPRESSEN TV
I en ledartext i tidningen Advokaten skrev advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg om de kvinnliga ministrar som gått ut och berättat om egna upplevelser om sexuella trakasserier med anledning av #metoo.  Foto: EXPRESSEN TV
Gymnasie– och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) har tidigare riktat kritik mot Ramberg. Foto: SVEN LINDWALLGymnasie– och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) har tidigare riktat kritik mot Ramberg. Foto: SVEN LINDWALL
Gymnasie– och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) har tidigare riktat kritik mot Ramberg. Foto: SVEN LINDWALL

Ramberg: Oanständigt att peka ut människor

Publicerad

Advokatsamfundets Anne Ramberg är i stort positiv till #metoo – men kritiserar nu samtidigt hur personer hängts ut i samband med uppropet. 

– När man i kölvattnet av de här uppropen pekar ut människor som saknar möjligheter att kunna försvara sig eller få sin sak prövad, det tycker jag är otillständigt.

I en ledartext i tidningen Advokaten skrev advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg om de kvinnliga ministrar som gått ut och berättat om egna upplevelser om sexuella trakasserier med anledning av #metoo. 

"Utan att ifrågasätta riktigheten av anklagelserna och utan att skuldbelägga offren finns skäl att i några fall ställa sig frågande till den mycket långfristiga passivitet som i övrigt resursstarka kvinnor enligt egna utsagor uppvisat”, skrev hon bland annat i artikeln. 

Av detta följde en hel del kritik, bland annat av gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S), som kritiserade Anne Ramberg bland annat för att likställa övergrepp med sexuella erfarenheter. 

När Expressen träffar Anne Ramberg på Advokatdagarna i Stockholm bemöter hon kritiken: ”Vi lever i ett fritt land. Det vore väldigt konstigt om folk inte skulle kunna ha synpunkter på vad jag skriver”.Foto: JOHAN_JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Anne Ramberg: Pekar ut människor som inte kan försvara sig

När Expressen träffar Anne Ramberg på Advokatdagarna i Stockholm bemöter hon kritiken. 

– Vi lever i ett fritt land. Det vore väldigt konstigt om folk inte skulle kunna ha synpunkter på vad jag skriver, säger och hon deklarerar att hon fortfarande står fast vid vad hon skrivit. 

Hon säger att hon tycker att uppropet är bra, men är negativ till hur bland annat medierna hanterat frågan. 

– Jag tycker att det är utomordentligt positivt. Just eftersom det kan bidra till att unga kvinnor vågar och kommer att berätta. 

– Men när man i kölvattnet av de här uppropen pekar ut människor som saknar möjligheter att kunna försvara sig eller få sin sak prövad, det tycker jag är otillständigt. Det finns flera sådana exempel i de här uppropen. Där har ju Expressen varit ledande som pekade ut en ledarskribent på en annan tidning. Det tycker jag är oanständigt. 

Justitieminister Morgan Johansson (S) om Rambergs uppmärksammade ledartext: ”Jag tycker att hon tagit i det här de senaste dagarna på ett bra sätt, jag vill inte recensera tidigare texter”.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Morgan Johansson: Arbetsgivarna måste ta det här på allvar

Även justitieminister Morgan Johansson (S) var på plats på Advokatdagarna. Han beskriver #metoo som en mäktig rörelse. 

– Det första är att arbetsgivare i olika sammanhang ska ta det här på allvar. Nu har det varit mycket fokus på advokatbyråerna och där har Advokatsamfundet en viktig röst, säger han. 

Angående Anne Rambergs uppmärksammade ledartext säger han: 

– Jag tycker att hon tagit i det här de senaste dagarna på ett bra sätt, jag vill inte recensera tidigare texter. Det viktiga är att Advokatsamfundet agerar nu och det gör man. 

LÄS MER: Ministerns uppmaning till juristerna

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag