Ramazan Kizil är på besök i Kurdistan för en begravning. Men nu kommer han inte hem till Sverige. Foto: PrivatRamazan Kizil är på besök i Kurdistan för en begravning. Men nu kommer han inte hem till Sverige. Foto: Privat
Ramazan Kizil är på besök i Kurdistan för en begravning. Men nu kommer han inte hem till Sverige. Foto: Privat
Han är där på besök från Sverige tillsammans med sex andra, och att de nu tillsammans med andra människor sitter och trycker inne i ett rum. Foto: PrivatHan är där på besök från Sverige tillsammans med sex andra, och att de nu tillsammans med andra människor sitter och trycker inne i ett rum. Foto: Privat

Han är där på besök från Sverige tillsammans med sex andra, och att de nu tillsammans med andra människor sitter och trycker inne i ett rum.

 Foto: Privat

Ramazan Kizil fast i Kurdistan: "Tårgas"

Publicerad

Samtidigt som ordförande i fotbollslaget Dalkurd i Borlänge var på besök i Kurdistan för en begravning, inledde turkisk militär en offensiv.

– Vi är fast i huset och kommer inte ut. Det är tårgas och pepparsprej överallt, säger Ramazan Kizil på telefon.

Ramazan Kizil är sedan några dagar tillbaka i den turkiska staden Germeil nära den syriska gränsen. Detta är i den kurdiska delen av Turkiet och staden kallas på kurdiska för Gyiremira.

Här var han för att delta i en begravning för en nära anhörig.

Men nu berättar han på telefon att turkisk militär i morse inledde en offensiv mot staden och har gripit ett 40-tal personer.

– Vid niotiden i morse kom otroligt många turkiska soldater och omringade hela byn och söker igenom den, säger Ramazan Kizil, 58.

Instängda för att skydda sig mot gas

Han berättar att han är där på besök från Sverige tillsammans med sex andra, och att de nu tillsammans med andra människor sitter och trycker inne i ett rum.

– Vi har fått byta rum. Gasen kom in i rummet där vi var, säger han.

Han berättar att flera skadats av gasen.

– Vi vet inte vad som kommer att hända nu. Vi är bokade tillbaka till Sverige i morgon, men om det här fortsätter tror jag inte att vi kan åka, säger han.

– Jag hoppas at det blir lugnt till i morgon, säger han.

"Telefonerna är spärrade"

Han berättar att han inte vet om någon dödats i offensiven.

– Vi har ingen dialog med de andra i byn. Telefonerna är spärrade. Det går inte att ringa. Jag kan bara ringa på min svenska mobil, säger han.

– Om det fortsätter så här kan vi inte återvända till Sverige. Just nu har vi mat, men inte så de räcker i flera dagar, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag