Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ramadan 2019: Det gäller under fastan

Ramadan på 35 sekunder.
Muslimer i Utrecht i Nederländerna bad i moskén på söndagskvällen. Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Byggnadsarbetare i Istanbul tar en paus under ramadans första morgon, 2019. Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Måndagen den 6 maj inleddes ramadan, en månad, mest kopplad till fasta.

Vi förklarar vad den heliga fastemånaden innebär och hur den avslutas.

Det här är ramadan

Ramadan är en helig fastemånad, och en av islams fem pelare. Den infaller den nionde månaden i den muslimska kalendern, vilket blir olika datum varje år enligt västerländsk tideräkning. 2019 inleddes ramadan den 6 maj och avslutas den 4 juni.

Då inleds ramadan

Tidpunkten styrs av den muslimska kalendern som utgår från månens kretslopp, där varje månad är identiskt med hur lång tid det tar för månen att gå ett varv runt jorden, det vill säga 29,5 dygn. 

Eftersom ett månår är cirka elva dagar kortare än ett solår (354 dagar) förskjuts de muslimska högtiderna och inleds cirka elva dagar tidigare följande år.

2020 infaller ramadan mellan 23 april och 23 maj.

Detta gör man under ramadan

Under ramadan ska rättrogna vuxna och friska muslimer fasta, alltså helt avstå från mat och dryck, från gryning till soldnedgång. Det är inte heller tillåtet att röka eller ha sex under den här tiden, enligt Koranen.

En annan pelare för ramadan är att uppträda väl, ge allmosor och undvika konflikter och bråk.

Detta ska ramadan leda till

De som deltar i fastan ska lära sig tålamod och ödmjukhet genom att utstå fattigdomens prövningar, samt öka sin medvetenhet om islam. Det är vanligt att man ber oftare och önskar förlåtelse för gamla synder. 

Måste alla fasta?

Alla vuxna och friska muslimer uppmanas att fasta från gryning till skymning. Gravida och ammande kvinnor, samt gamla, sjuka och de på resa kan slippa fasta.

I riktlinjerna för diabetiker ska man bryta fastan om den egna hälsan äventyras. 

En syrisk handlare förbereder sig för Eid al-fitr. Foto: BASSEM TELLAWI / AP

Sedan kommer eid al-fitr

Eid al-fitr (inte att förväxlas med eid al-adha) är en fest som firas i tre dagar när ramadan är slut. Ordet eid är arabiska och betyder "fest" eller "återkommande", fitr betyder "brytande av fastan". Alltså en fastebrytande återkommande fest, om man så vill. 

LÄS MER: Ramadan – fasta som avslutas med fest 

Då inträffar eid al-fitr

Eid al-fitr inleds när ramadan är slut. Men, det är inte så enkelt. Eid al-fitr inleds vid soluppgången efter det att nymånen siktats den första dagen i den tionde månaden, shawwal, som följer efter ramadan. Skulle nymånen täckas av moln och inte synas, ja då skjuts eid upp ett dygn. 

Så uttalas eid al-fitr

E:et är stumt. Helgen uttalas ungefär: Idd al-fitr. Du kan höra ett klipp här från Youtube. 

 

LÄS MER: 9 saker du garanterat känner igen om du firar Eid – "Mashallah!" 

 

Så hälsar man under eid

Muslimer hälsar på varandra på två sätt. Antingen "eīd mubārak" (”välsignad eid”) eller "eid sa‘īd" (”glad eid”). 

I Turkiet kan man säga "bayramınız kutlu olsun" (”må din bayram firas”), eller "mutlu bayramlar" ("glad bayram") eller även "bayramınız mübarek olsun" (”må din bayram vara helig”).

I Tyskland säger man dessutom: "Frohes Zuckerfest" (hjärtlig sockerfest).

Detta gör man under eid al-fitr

Muslimer ska betala zakat, allmoseskatt till behövande. Det är rekommenderat att den betalas före den gemensamma eid-bönen. 

Zakat al-fitr samlas in av den lokala moskén som skickar den vidare till behövande någonstans i världen. 2012 var Zakat al-fitr 75 kronor per familjemedlem. 

Så festar man under eid

Det är inte bara fastan som bryts, utan även alla dåliga vanor. Man förväntas be om förlåtelse, men också ge förlåtelse åt andra. 

Festdagen inleds med att man går upp tidigt och tar på sina finkläder och går till bönemöten i moskén. Efter den speciella eidbönen påminns deltagaren om skyldigheten att hjälpa de behövande genom att betala zakat. 

Efter bönen är det fest, tillsammans med släkt och familj. Det är också en fest då familje- och släktband knyts ihop (man ska ju be om förlåtelse och förlåta andra). Sedan umgås man, äter god mat och sötsaker. Det är inte för inte som eid heter sockerfest på tyska.

 

LÄS RECEPTET: Roy Fares baklava 

 

Under eid al-fitr delar man även ut presenter, främst till barn och unga. Därefter går barnen runt i kvarteret och önskar alla glad Bayram. Det sker lite i förhoppning att få godis, choklad och andra sötsaker, eller till och med pengar.

Firar alla eid al-fitr på samma sätt?

Nej. Det är lite som att fråga: firar alla i Sverige midsommar på samma sätt. Det finns olika traditioner från region till region och plats till plats.

Så firas eid al-fitr i Sverige

Det finns två problem med eid i Sverige. Dels har de svenska muslimerna inte de stora moskéer och samlingslokaler som behövs för en så stor fest. Alla får inte plats, helt enkelt.

Det andra är att eid infaller utifrån hur månen siktas. Täcks himlen av ett molntäcke skjuts dagen upp ett dygn. Det kan vara svårt att få ledigt från arbetet på så kort varsel och under omständigheter som inte ens meteorologer kan förutse.