Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Räknar med att Sverige går med i Nato i juli”

Det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge i Stockholm i juni förra året.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Tomas Nordenskiöld och Viktor Barth-Kron gör Expressens podcast ”Politikrummet”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Trots krisen med Turkiet: Regeringskällor är förvånansvärt hoppfulla om Sveriges inträde i Nato. 

– Det är inte alls så uppgivet som man skulle kunna tro, med tanke på Erdogans utspel. Mina regeringskällor uppger att de räknar med att Sverige kommer kunna gå med i Nato tillsammans med Finland i samband med Nato-toppmötet i juli, säger Tomas Nordenskiöld i Expressens podd ”Politikrummet”.

https://embed.pod.space/player?episode=politikrummet/59-sokes-en-ny-hjarna&theme=spaceblack

Efter Erdogandockan och koranbränningen ligger Sveriges Natoförhandlingar med Turkiet på is. Efter koranbränningen har starka protester riktats mot Sverige i flera muslimska länder och under tisdagen kom uppgifter om en desinformationskampanj där Sverige framställs som ett ”ett legitimt mål” för terrorism.

Allt mer uppmärksamhet har den senaste tiden riktats mot Sverigedemokraterna. Partiledaren Jimmie Åkesson har kallat Turkiets president Erdogan för en islamistisk diktator och SD-ledamoten Richard Jomshof har uppmanat till fler koranbränningar. Socialdemokraterna vill nu att regeringen kapar banden till SD då man menar att samarbetet skadar den svenska Natoprocessen. 

En valfråga för Erdogan

På ytan kan chanserna till ett svenskt Natomedlemskap se väldigt avlägsna ut. Men enligt regeringskällor är det långt från kört – redan i juli bedöms Sverige bli medlem tillsammans med Finland. 

– Mina regeringskällor hävdar att regeringens och Tobias Billströms relationsbyggande går bättre än vad det verkar som i media. Man verkar helt enkelt helt utgå från att Erdogans konfrontativa retorik mot Sverige riktar sig mot hemmaopinionen och är en del av valkampanjen. Men när valet väl är över i maj, kommer det låta helt annorlunda, säger Tomas  Nordenskiöld i ”Politikrummet”

Vill SD gå med i Nato?

För SD är det nu upp till bevis. Partiets agerande under krisen har väckt mycket ont blod i regeringen. Att Åkesson valde att ta offentlig strid med Kristersson i det mycket känsliga läget har inte setts med blida ögon.

– Att sabba Nato-processen vore att sumpa sin chans. Så här finns en tydlig förväntan från Moderaternas sida att SD ska rätta in sig i ledet, säger Tomas Nordenskiöld.

– Det förutsätter ju någonstans att SD faktiskt vill gå med i Nato. Nu i helgen läste jag i Samtiden, SD:s egen tidning, att chefredaktören Dick Erixon började luta åt att Sverige borde dra tillbaka sin Natoansökan, eftersom Nato inte står upp mot Turkiet, säger Viktor Barth-Kron.

https://embed.pod.space/player?episode=politikrummet/59-sokes-en-ny-hjarna&theme=spaceblack

Erdogans politiska spel – stor irritation hos Nato

Gunilla Herolf: ”Vi har redan uppfyllt Turkiets krav”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.