Migrationsverket planerar för att ta emot 100 000 asylsökande de närmaste. Foto: Anna-Karin NilssonMigrationsverket planerar för att ta emot 100 000 asylsökande de närmaste. Foto: Anna-Karin Nilsson
Migrationsverket planerar för att ta emot 100 000 asylsökande de närmaste. Foto: Anna-Karin Nilsson
Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson. Foto: Christian ÖrnbergMigrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson. Foto: Christian Örnberg
Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson. Foto: Christian Örnberg

Räknar med 100 000 asylsökande till i år

Publicerad

Migrationsverket planerar för att ta emot ytterligare 100 000 asylsökande de närmaste tre månaderna, kan Expressen i dag berätta.

– Det är en planeringsförutsättning, bekräftar generaldirektören Anders Danielsson.

Samtidigt erbjuder Försvarsmakten cirka 600 sängplatser vilket inte ens räcker för att täcka behovet under en dag.

Bara under september månad sökte 24 306 personer asyl i Sverige. En historisk rekordsiffra.

Och i nuläget tyder ingenting på att det skulle komma färre den närmaste tiden.

– Vi måste ta höjd för att det kommer att se ut så här tre-fyra månader framöver, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Det kommer nu tusen personer om dagen, det kan alltså handla om ytterligare 100 000 före årsskiftet?

– Det är vad vi måste ta höjd för. Det är vår planeringsförutsättning.

 

LÄS ÄVEN Löfven: "Vi måste titta på extraordinära läsningar"

Över 100 000 i år

För första gången nämner samtidigt Migrationsverkets högsta chef att det finns en gräns för vad Sverige klarar av.

– Jag inser också att det någonstans tar stopp. Men ambitionen är att göra vårt yttersta för att klara uppgiften. Och ingen vet ju vad som kommer att ske om två eller tre månader. Det är så många variabler som spelar in att de nästan inte går att hålla i huvudet.

– Men jag måste tänka att vi måste ha en plan för att ta emot tusen asyl-sökande om dagen, kanske till och med fler. Det är det vi ska planera för och ha beredskap för.

Den 22 oktober presenterar Migrationsverket sin nya prognos för antalet asylsökande under 2015. Den siffran kommer med råge att överstiga 100 000 människor, bekräftar Anders Danielsson för första gången.

Erbjuder 600 sovplatser

När Expressen talade med honom kom beskedet om att Försvarsmakten säger nej till begäran om att upplåta Rinkaby skjutfält utanför Kristianstad till ett tältläger för upp till 10 000 asylsökande. Försvarsmakten behöver skjutfältet för sina övningar, heter det.

I stället erbjuder Försvarsmakten totalt 600 sängplatser i Uppsala, Karlskrona, Älvdalen och på Värmdö. Anläggningarna lämnas över till Migrationsverket från och med nästa vecka.

Under måndagen kom också besked från Kriminalvården om att anstalten i Helsingborg ska göras om till flyktingboende. De som i dag är intagna där flyttas till andra häkten. Totalt frigörs ett 50-tal platser där.

Kriminalvården har sedan tidigare upplåtit två nedlagda anstalter till Migrationsverket, både Kirseberg i Malmö och Smälteryd utanför Göteborg. De tas i drift inom kort.

I ett protokoll från myndigheten i augusti i år nämns möjligheterna att bygga tältläger med upp till 10 000 platser.

– Men när vi är inne i november, december och det snöar och är minusgrader, då går det inte med tält.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag