Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rakhmat Akilovs bror greps i Uzbekistan

Rakhmat Akilov är på sannolika skäl misstänkt för terrorattacken i Stockholm
Bilder från Drottninggatan i Stockholm där lastbilen körde fram Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS/IBL POLARIS

Den misstänkte Stockholmsterroristen Rakhmat Akilovs storebror greps i Uzbekistan efter terrordådet i Stockholm. Det uppger TV4 Nyheter under tisdagen.

Nu har brodern försatts på fri fot.

– Jag har ingen information att lämna när det gäller det, säger Simon Bynert, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

Polisutredningen efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm på eftermiddagen den 7 april fortsätter att växa.

Under måndagen kunde Expressen berätta att ytterligare en person anhållits som misstänks för inblandning i dådet som kostade fyra människors liv och som skadade 15 personer fysiskt.

Mannen greps på söndagseftermiddagen i en naturskön villaidyll i Örkelljunga.

Nu kommer också uppgifter om att den huvudmisstänkte terroristen Rakhmat Akilovs 44-årige äldre bror gripits i Samarkand i Uzbekistan under söndagen. Han ska ha förhörts av säkerhetstjänsten – men sedan släppts fri under måndagskvällen, enligt TV4 Nyheter.

Akilovs bror kände inte till brottet

Den uzbekiska avdelningen vid USA-finansierade Radio Free Europe/Radio Liberty bekräftar uppgifterna för Dagens Nyheter.

– Storebrodern är en väldigt sekulär person. Båda bröderna var väldigt sekulära, säger radiostationens Sirojiddin Tolibov till tidningen.

Enligt radions källor kände brodern tidigare inte till vilket brott Rakhmat Akilov begått. Han uppges bo i en förort till Samarkand, utan mobiltelefon – och med dålig uppkoppling.

– När han fick veta det blev han chockad och mycket ledsen. Han sa att han vill be Sverige om förlåtelse å broderns vägnar. Han sade också att han skulle vilja komma till Sverige för att följa rättegången, berättar Sirojiddin Tolibov för DN.

Ville få mer information om Rakhmat Akilov

Orsaken till att brodern förhördes ska ha varit att polisen ville ta reda på så mycket som möjligt om den huvudmisstänkte terroristen Rakhmat Akilov – genom att förhöra även släkt och familjemedlemmar.

– Förundersökningen omgärdas av förundersökningssekretess så kan jag egentligen inte uttala mig om några detaljer överhuvudtaget, säger Simon Bynert, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

Begränsad information från Säpo

Men ni har väl känt till att det har pågått en operation även i Uzbekistan, i kretsen kring hans familj?

– Jag har ingen information att lämna när det gäller det. När man befinner sig inom ramen för en sådan här utredning så är det väldigt begränsat vad man kan uttala sig om helt enkelt.

Rent allmänt om förundersökningen – går den framåt i den takt ni hade förväntat er från början?

– Det pågår fortfarande ett intensivt utredningsarbete, och det vidtas en rad utredningsåtgärder. Men vilka det är i detalj är det svårt att uttala sig om, säger Simon Bynert.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!