Rakhmat Akilov är på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.Rakhmat Akilov är på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.
Rakhmat Akilov är på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.
Den misstänkte terroristen ville byta sin advokat, Johan Eriksson. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅNDen misstänkte terroristen ville byta sin advokat, Johan Eriksson. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Den misstänkte terroristen ville byta sin advokat, Johan Eriksson. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Rakhmat Akilov ville byta bort advokaten

Publicerad

Rakhmat Akilov, 39, ville byta ut stjärnadvokaten Johan Eriksson.

Han ville ha en försvarare som är sunnimuslim.

Men tingsrätten avslog Akilovs begäran – och nu har han också begärts häktad för terrorbrott.

– Jag kommer givetvis respektera beslutet som fattats och fortsätta försvara honom, säger Johan Eriksson.

Den misstänkte lastbilsterroristen Rakhmat Akilov har fått avslag på sin önskan om att byta försvarare från Johan Eriksson till en annan advokat.

I en handling till Stockholms tingsrätt begärde stjärnadvokaten Johan Eriksson, å sin klients vägnar, att han entledigas från uppdraget som försvarare för Rakhmat Akilov.

– Han ville att jag skulle göra det. Då gör jag det förstås, säger Johan Eriksson.

Anledningen är att den terrormisstänkte ville ha en muslimsk advokat.

"Inte tillräckliga skäl för att byta"

I sin begäran skriver Johan Eriksson:

"Som grund för min begäran åberopas att NN uttryckligen önskar att han försvaras av en advokat som är sunnimuslim. Enligt NN kan bara en advokat med den bakgrunden tillvarata hans intresse på bästa sätt".

Men begäran nekades.

I tingsrättens beslut står:

"Det som har kommit fram är inte tillräckliga skäl för att byta offentlig försvarare. Tingsrätten avslår därför begäran om byte av offentlig försvarare".

– Han ska inte få byta offentlig försvarare. Det är inte tillräckliga skäl för att byta offentlig försvarare, säger chefsrådmannen Malou Lindblom.

Tingsrätten avslår begäran

Johan Eriksson säger att han kommer fortsätta försvara Rakhmat Akilov efter beslutet.

– Jag kommer givetvis respektera beslutet som fattats och fortsätta försvara honom, säger stjärnadvokaten.

Vad har du fått för reaktioner på att du åtagit dig ett sådant här mål?

– Det är blandat. Men jag tycker att det är viktigt att förtydliga för alla att jag inte försvarar brottet, utan jag försvarar den misstänkta bakom brottet. Och alla har rätt till ett ordentligt försvar. Jag tror att det är väldigt viktigt i ett sådant här läge, där hela landet är i sorg, att man visar att man kan leva upp till demokratiska värden och se till att det genomförs på ett rättssäkert sätt, säger Johan Eriksson.

Misstänkt på sannolika skäl

Rakhmat Akilov begärdes under måndagseftermiddagen häktad för terroristbrott. Han är på sannolika skäl misstänkt för brottet, efter att ha kapat en lastbil och under vansinnesfärd längs Drottninggatan i centrala Stockholm mejat ner flera personer.

Fyra personer dog i dådet och minst 15 skadades, varav nio fortfarande vårdas på sjukhus. Två av dem med allvarliga skador.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag