Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rakhmat Akilov
om ordern från IS

En vecka före dådet ska planerna, enligt gärningsmannen, ha ändrats, eftersom han via internet fick en order från IS att agera.
Fyra personer dog och 15 personer skadades under vansinneskörningen på Drottninggatan den 7 april.
Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN

Terrordådet på Drottninggatan utfördes efter en veckas planering.

I förhör har Rakhmat Akilov berättat att han då fick en order från IS att agera, enligt uppgifter till Expressen.

Under timmarna mellan dådet fram till gripandet ska han återigen ha haft telefonkontakt med sina “bröder” från terrorsekten.

Terrordådet i korthet

■■ Fredag den 7 april 14.52: De första samtalen om en lastbil som kört in i en folkmassa på Drottninggatan kommer in till SOS Alarm. Fyra människor dödas och 15 skadas efter att en lastbil kapats och kört längs Drottninggatan och kraschat in i Åhléns.

■■ Genom att koppla in en särskild utredare lyckas SL och polis spola bland de tusentals övervakningsbilderna och hitta bilden på Rakhmat Akilov, 39, i tunnelbanan. Polisen offentliggör bilden och meddelar att man gärna vill komma i kontakt med mannen.

■■ Fredag den 7 april 19.15: Ett vittne känner igen Rakhmat Akilov på bensinstationen Circle K i Märsta. efter att ha fått larmet om en person i Märsta rycker två poliser ut och kan gripa Rakhmat Akilov vid vägkanten.

■■ Tisdag 11 april: Häktningsförhandlingar mot Rakhmat Akilov hålls i säkerhetssalen. Tingsrätten beslutar att den misstänkte ska häktas på sannolika skäl för terroristbrott.

Fyra personer dog och 15 personer skadades under vansinneskörningen på Drottninggatan den 7 april. Rakhmat Akilov, 39, från Uzbekistan har erkänt att han var den som satt bakom ratten.

Dagarna efter terrordådet höll polis och åklagare flera presskonferenser där man slog fast att Rakhmat Akilov har förekommit i Säpos underrättelseflöde, samt att han tidigare visat sympatier islamistiska extremistgrupper, däribland terrorsekten Islamiska staten (IS).

I förhör har Akilov själv påstått att planen var att resa till IS för att ansluta sig, enligt uppgifter till Expressen.

En vecka före dådet ska planerna, enligt gärningsmannen, ha ändrats, eftersom han via internet fick en order från IS att agera.

“Ordern” ska ha varit allmän och inte direkt riktad mot Akilov.

Fokus ändrades då till att i stället planera ett dåd i Stockholm.

I förhör har Rakhmat Akilov påstått att planen var att resa till IS för att ansluta sig, enligt uppgifter till Expressen.

Skulle utlösa spränganordning

Planen ska ha varit att avsluta lastbilsdådet genom att utlösa en spränganordning som fanns med i fordonet. Någon explosion utlöstes aldrig och Rakhmat Akilov flydde i stället blödande från brottsplatsen.

I förhör har Akilov, enligt uppgifter, påstått att han hade telefonkontakt med sina “bröder” från IS under de sex timmar som passerade från att dådet utfördes till att han greps i Märsta.

Hur polis och åklagare har värderat och följt upp gärningsmannens påståenden är oklart. En massiv utredning pågår men hittills har förundersökningsledare Hans Ihrman varit fåordig.

Uzbekistans utrikesminister Abdulaziz Kamilov sa en vecka efter dådet att Akilov hade rekryterats av IS efter flytten till Sverige, som skedde i oktober 2014.

– Enligt vår information så uppmanade han aktivt sina kamrater att resa till Syrien för att strida på Islamiska statens sida, sa minister Kamilov då om den misstänkte terroristen.

Ska ha försökt resa till Syrien

Enligt uppgifter från den uzbekiska säkerhetstjänsten till Reuters ska Akilov dessutom själv ha försökt att resa till Syrien, men misslyckats.

Svenske terrorexperten Magnus Ranstorp har sagt att man bör tolka de uzbekiska uppgifterna med försiktighet.

– Om de inte kan ge några fler detaljer så blir uppgifterna omöjliga att värdera, säger Ranstorp.

Rakhmat Akilov har erkänt att han körde lastbilen.
Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN

Det har tidigare rapporterats att Akilov ska ha besökt en lägenhet i en Stockholmsförort som användes som en hemlig källarmoské. Moskén var endast öppen för särskilt inbjudna och ska ha besökts en utpekad IS-rekryterare, enligt uppgifter till Expressen.

En kartläggning som görs vid den uzbekiska tjänsten på Radio Free Europe/Radio Liberty (RFERL) visar att Akilov, innan han lämnade Uzbekistan, saknade kännedom om grundläggande delar av islam.

Akilov ska ha använt kokain och hasch

Enligt en person som följde med Akilov till en moské i Sverige "visste han inte ens hur man ber".

Däremot ska han ha talat om kriget i Syrien och sagt saker som "våra bröder i Syrien gör det enda rätta, räddar liv på muslimska barn och kvinnor".

Enligt flera källor ska Akilov ha använt sig av narkotika, både kokain och hasch.

– Han var ingen riktig muslim, han kunde be morgonbönen sedan rökte han hasch och bad inget mer, säger en person som var bekant med Akilov.

Åklagaren Hans Ihrman vill inte kommentera uppgifterna.

Rakhmat Akilovs advokat: "Utmärkt"

Expressen har bett Akilovs advokat Johan Eriksson att kommentera uppgifterna som framkommit om förhören, men han avböjer.

– Jag har yppandeförbud och får enligt lag inte kommentera det, säger Eriksson.

Kan du säga något om hur din klient mår i häktet?

– Nej, jag kommenterar inte det. Men vi jobbar vidare med målet att det ska bli klart så snart som möjligt

Hur fungerar det med Akilov som klient med tanke på att han begärde att få en annan advokat?

– Det fungerar alldeles utmärkt faktiskt, det där har vi lagt bakom oss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.