Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rakhmat Akilov nekas träffa en imam på häktet

<p>Rakhmat Akilov har placerats i en specialcell för knarksmugglare som ska övervakas, enligt en uppgiftslämnare.</p>
Kronobergshäktet ska vara Sveriges säkraste och har direkt förbindelse både till polishuset och tingsrätten.Foto: Lisa Mattisson

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov vill träffa en imam på häktet – men nekas av säkerhetsskäl.

39-åringen har placerats i en specialcell som brukar användas för knarksmugglare som ska övervakas, enligt en utredningskälla.

Rakhmat Akilov greps på sin flykt i Märsta efter att han misstänks ha genomfört terrordådet på Drottninggatan på fredagen. Fyra personer dödades i dådet och minst 15 skadades.

Akilov hade själv brännskador på benen och var skadad i handen när han togs hand av polis och fördes till Kronobergshäktet i Stockholm.

Häktet ska vara Sveriges säkraste och har direkt förbindelse både till polishuset och tingsrätten.

Kronobergshäktet ska vara Sveriges säkraste och har direkt förbindelse både till polishuset och tingsrätten.Foto: Lisa Mattisson

På häktet fattades beslut om att den misstänkte terroristen skulle sättas under sekundbevakning.

"Han behandlas väl i häktet", har Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson skrivit i ett sms till Expressen.

Placerad i särskild avdelning

Akilov har placerats i en egen avskild del där resten av korridoren är tömd med undantag för två andra intagna.

Enligt en utredningskälla har han fått en specialcell som egentligen är tänkt att användas för misstänkta knarksmugglare som ska bevakas när de besöker toaletten för att de inte ska kunna göra sig av med narkotika som svalts. Specialcellen gör det nu lättare att bevaka Akilov.

Akilov sitter inlåst med fullständiga restriktioner. Det innebär att han inte får kommunicera med omvärlden, inte får läsa tidningar, lyssna på radio eller se på tv. Han får bara läsa böcker.

Nekad möte med imam

För att bryta isoleringen erbjuds normalt häktade personer möjlighet att prata med en präst eller imam. Akilov har bett om att få prata med en imam men fått nej med tanke på säkerheten, enligt en källa i utredningen.

Han beskrivs ändå som lugn. I förhör har han erkänt terroristbrott genom mord och nu väntar månader av förhör och tid i häktescellen innan det är dags för rättegång.

Rakhmat Akilov har tidigare begärt att hans advokat Johan Eriksson ska bytas ut. Akilov ville försvaras av en sunnimuslimsk advokat. Men Stockholms tingsrätt avslog hans begäran.

Rakhmat Akilov får inte läsa tidningar, lyssna på radio eller se på tv på häktet.

Vasst föremål

Akilov ska direkt på häktet ha varit med om en händelse som gjorde att uppmärksamheten på honom ökade: Efter en måltid kom han över en del från gaffel som han hade kvar i munnen.

Det fanns oro för att det skulle vara ett försök att skada sig själv och om han gör om det en gång till kommer han på häktet bara få äta "fingermat" utan bestick.

Rakhmat Akilov har fått specialbehandling i häktet. Polisutredningen söker fortfarande svar på om han har medhjälpare på fri fot och utredarna tar inga risker att han ska kunna kommunicera med andra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.