Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rakhmat Akilov klagar på belysningen i sin cell

Rakhmat Akilov är inspärrad med "fullständiga restriktioner", vilket innebär att han inte får kommunicera med omvärlden. Han får inte heller läsa tidningar, lyssna på radio eller se på tv – bara läsa böcker.
Rakhmat Akilov har fått en egen avskild del av häktet, där han sitter i en cell i en korridor som i övrigt är helt tömd med undantag för två celler i andra änden av korridoren där två andra intagna sitter. Foto: Lisa Mattisson

För två veckor sen misstänks Rakhmat Akilov ha mejat ner fotgängare på Drottninggatan i Stockholm – fyra personer dödades i terrordådet.

Sen dess har Akilov suttit inspärrad på Kronobergshäktet där han bevakas genom en glasruta dygnet runt.

Nu klagar den terrormisstänkte på ljuset i cellen, enligt uppgifter till Expressen.

Samtidigt har Akilov brutit mot restriktionerna och pratat med en annan intagen på häktets rastgård, visar dokument som Expressen tagit del av.

Sen 00.55 natten till lördagen den 8 april har terrormisstänkte Rakhmat Akilov, 39, tillbringat varenda sekund på Kronobergshäktet på Kungsholmen i Stockholm.

Efter att han greps sent på fredagskvällen den 7 april, misstänkt för att ha kapat en lastbil i centrala Stockholm och mejat ner fotgängare – varav fyra dog – på Drottninggatan, fördes han dit. Det var där han anhölls vid 01.15 samma natt, och det var där han häktades veckan som följde.

Uppgifter om hur den misstänkte terroristen, som erkänt dådet, lever i häktet har varit sparsmakade och försvarsadvokat Johan Eriksson har hållit sig kortfattad. I ett sms till Expressen har han skrivit:

"Han behandlas väl i häktet."

Klagar på ljuset

Men den terrormisstänkte själv verkar inte nöjd. Tidigare har det kunnat berättas att uzbekiske medborgaren Rakhmat Akilov begärt att få byta ut sin försvarsadvokat till en sunnimuslimsk dito – något han nekats.

"Som grund för min begäran åberopas att Rakhmat Akilov uttryckligen önskar att han försvaras av en advokat som är sunnimuslim. Enligt Rakhmat Akilov kan bara en advokat med den bakgrunden tillvarata hans intresse på bästa sätt", stod det i begäran som sen avslogs.

Rakhmat Akilov har fått en egen avskild del av häktet, där han sitter i en cell i en korridor som i övrigt är helt tömd med undantag för två celler i andra änden av korridoren där två andra intagna sitter. Foto: Lisa Mattisson

Det har också visat sig att Akilov velat träffa en imam i häktet, något häktade personer normalt tillåts, men som Akilov nekats på grund av säkerhetsrisken, enligt en utredningskälla.

Och nu framkommer ytterligare uppgifter.

En källa uppger för Expressen att Rakhmat Akilov klagar över ljuset i cellen, som krävs för den sekundbevakning han är föremål för. Uppgifter till Aftonbladet gör gällande att Akilov inte kunde sova på nätterna på grund av ljuset, och att en dimmer därför han insallerats i hans cell.

Akilov pratade med annan intagen

Men det är inte allt. Expressen kan också berätta att Rakhmat Akilov, under en morgonvistelse på häktets rastgård, brutit mot restriktionerna. Plötsligt upptäckte en kriminalvårdare att Akilov börjat prata med en annan intagen i rastgården bredvid.

I dokument som Expressen tagit del av uppger en kriminalvårdare:

"... observerar intagen NN säga något till intagen NN som sitter i rastgården bredvid. Detta observeras från bryggan på plan 11 där man ser ner till rastgårdarna. Jag ber promenadvakterna ringa in till promenadgården där intagen NN befinner sig för att informera om att det är förbjudet att prata mellan promenadgårdarna samt för att höra vad de pratar om eftersom man inte hör/hörs bra från bryggan."

Rakhmat Akilov får en timmes daglig daglig promenad på häktets gård, enligt Dagens Nyheter.

Flyttades till annan rastgård

Dokumentet fortsätter:

"I samband med detta hör jag intagen NN säga något till intagen NN men från min position är det ohörbart. Rastgårdsvakterna som då har medhörning in i promenadgården hör intagen NN svarar något liknande med NN. Sedan upphör kommunikationen mellan de intagna och intagen NN flyttas till en annan rastgård för att inte riskera att de pratar något mera."

Avslutningsvis uppger kriminalvårdaren:

"Jag uppfattade det hela som kallprat och inte mer än att två meningar utbyttes."

Aftonbladet uppger, via källor, att Akilov ska ha sagt något om sitt hemland Uzbekistan till den andre mannen.

Polisen undersöker postboxar

Samtidigt som Rakhmat Akilov tillbringar all sin tid på Kronobergshäktet jobbar polisen med att kartlägga den terrormisstänktes liv innan dådet på Drottninggatan. Det är känt att han kommer från Uzbekistan och kom till Sverige 2014, då han ansökte om uppehållstillstånd. Men vad som hände alldeles innan attacken är fortfarande oklart.

SVT Nyheter uppger att polisen riktat in sig på en adress norr om Stockholm, där en man med koppling till Akilov är skriven. Polisen har dessutom kontrollerat en närbutik i området där Akilov ska ha synts till. Butiken hyr ut ett hundratal postboxar, och polisen har tagit kopior på de namn som hyr boxar, enligt SVT Nyheter.

Fullständiga restriktioner

Expressen har tidigare berättat att Rakhmat Akilov placerats i en specialcell, egentligen tänkt att användas för misstänkta knarksmugglare som ska bevakas när de besöker toaletten för att de inte ska kunna göra sig av med narkotika som svalts. Specialcellen gör det lättare att bevaka Akilov. Dagens Nyheter skriver att han bevakas av kriminalvårdare genom en glasruta.

Akilov har fått en egen avskild del av häktet, där han sitter i en cell i en korridor som i övrigt är helt tömd med undantag för två celler i andra änden av korridoren där två andra intagna sitter.

Rakhmat Akilov är inspärrad med "fullständiga restriktioner", vilket innebär att han inte får kommunicera med omvärlden. Han får inte heller läsa tidningar, lyssna på radio eller se på tv – bara läsa böcker.

Ute en timme om dagen

Rörelsefriheten är också starkt begränsad för Akilov och sträcker sig till en timmes daglig promenad på häktets gård, enligt DN. Måltiderna äter Akilov i cellen.

– Vi menar att klienten är under ständig uppsikt av kriminalvårdspersonal, och det beslutet kan fattas under en begränsad period. Det primära syftet är att säkerställa att den intagna inte kan skada sig själv, har Niklas Bellström, ställföreträdande säkerhetsdirektör vid Kriminalvården, tidigare sagt.

Brännskadad

När Rakhmat Akilov kom in till häktet hade han brännskador, framför allt på höger ben. I dokument framgår att han hade "brännsår på höger ben samt ont i höger hand”. Skadorna ska ha orsakats av att Akilov spillde aceton på sig själv i samband med terrordådet i Stockholm.

Brännskadorna var så pass allvarliga att häkte fattade beslut om "ständig tillsyn”.

Men tillsynen har inte bara varit förebyggande. Rakhmat Akilov var redan på söndagen efter anhållandet skyldig till en incident: När han åt middag upptäckte en av kriminalvårdarna att han hade ett litet vasst föremål som han petade sig i tänderna med. Föremålet var en "tagg" som brutits av från en gaffel. Om händelsen skulle upprepas kommer Akilov enbart få äta "fingermat" under tiden som häktad.

Kronobergshäktet har 123 platser. Rakhmat Akilov får inte ha någon kontakt med andra som sitter häktade där.

Expressen har sökt Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson.