Rakhmat Akilov ertappades med vasst föremål i häktet

Rakhmat Akilov är på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.
Akilov misstänks ha mördat fyra personer genom att köra en lastbil på Drottninggatan i Stockholm.
Foto: REX/SHUTTERSTOCK

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov, 39, sitter frihetsberövad på häktet Kronoberg.

Där beslutade personal om ständig tillsyn av fången på grund av hans brännskador.

Han ska även ha blivit påkommen med att ha ett vasst föremål, uppger Aftonbladet.

Om händelsen upprepas kommer han endast att få äta fingermat.

Rakhmat Akilov, misstänkt för fredagens terrordåd på Drottninggatan, har suttit frihetsberövad sedan i fredags kväll.

Expressen har tidigare rapporterat uppgifter att Akilov hade beståndsdelar som hade kunnat kopplas ihop till en bomb med sig i lastbilens förarhytt under terrordådet. Han ska då ha skvätt aceton på sig själv och fått bränt sig, med skador på både arm och ben som resultat.

Brännskadorna är så pass allvarliga att häktet Kronoberg fattade beslut om "ständig tillsyn".

Beslutet fattades under natten till lördagen och som orsak anges "brottets art". Det står att Rakhmat Akilov vid ankomsten till häktet hade "brännsår på höger ben samt ont i höger hand".


Akilov greps sent på fredagskvällen i Märsta, norr om Stockholm.

Blodspår hela vägen till Arlanda

Polisen har därefter kunnat säkra blodspår Akilov längs med hans flyktväg, så långt bort som till Arlanda flygplats, enligt uppgifter.

Men skadorna har inte bedömts vara så allvarliga att han inte kan förvaras i häkte. Sedan i fredags kväll är han placerad på häktet Kronoberg i Stockholm under stor bevakning.

Det finns en risk att Akilov skadar sig själv eller andra. När han åt middag under söndagen upptäckte en av kriminalvårdarna att han hade ett litet vasst föremål som han petade sig i tänderna med. Föremålet var en "tagg" som brutits av från en gaffel, rapporterar Aftonbladet.

Två svenskar, en belgisk och en brittisk medborgare avled i attacken.
Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Kan få äta "fingermat"

Om händelsen skulle upprepas kommer Akilov att framöver få äta "fingermat" under tiden som häktad, men en sådan åtgärd anses i nuläget inte vara nödvändig, enligt tidningen.

Akilov misstänks på sannolika skäl för att ha gjort sig skyldig till terroristbrott genom mord. Under terrordådet på Drottninggatan dog fyra personer och ytterligare 15 skadades.

Åklagare Hans Ihrman har fram till klockan 12 på tisdagen på sig att komma in med en häktningsframställan för att hålla Akimov fortsatt frihetsberövad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.